Annons
Nyheter

Mikael Neumann sjunger om Näset

Insikten om att Frans G Bengtsson för 75 år sedan suttit i just hans hus och skrivit en sedan dess opublicerad dikt om Ljunghusen, fick Mikael Neumann att under ett år arbeta med sånger om den vackraste landsända han vet: Falsterbonäset.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Jag har gett ut ett 30-tal plattor genom åren, men aldrig jobbat så mycket med en skiva som "Sånger från Näset", berättar den svensk-danske sångaren och låtskrivaren. - Men det har varit ett lustprojekt, ända från start. Jag har aldrig förut haft sådan kärlek och känsla för något jag skrivit. Frans G Bengtsson-dikten, en 16 strofers rimmad historia, sattes i händerna på Mikael förra sommaren, när han fick besök av släktingar till den familj som på 1920-talet ägde Neumanns ombyggda sommarhus. De förra ägarna råkade ha varit bekanta med kulturkändisar som Hjalmar Gullberg och Frans G Bengtsson. Även efter det att Mikaels far Ulrik köpt huset 1959, under Swe-Danes-epoken, fortsatte det att frekventeras av musiker, skådespelare och författare. - Men inte visste jag att Frans G Bengtsson var poet, berättar Mikael. Och till en början visste jag inte vad jag skulle göra med dikten heller, den är inte något scennummer och är ganska lång och krånglig. Idén om att samla ett helt album med Näsetlåtar började ta form, sedan Mikael även sprungit på falsterboiten Sven Kristerssons visa "Ljungen". - En lång rad människor har varit berörda av naturen här nere, och skrivit om det. Stockholms skärgård och Bohuslän hör man ofta om i visor, men om Näset hörs allt för lite, tycker Mikael. Mikael gick till biblioteket och gick igenom vad Hjalmar Gullberg, Anders Österling och andra skrivit om Sveriges sydvästra hörn. Och han ringde gamla vänner som Åke Cato, Jan Richter, Jan Sigurd och trubaduren Leif Carlsson. Sonen Tobias Neumann drog också sitt strå till stacken, genom att tonsätta Gullberg-dikten "Frälsningsmöte i Falsterbo". - Roligast av allt har varit att sätta musik till de här stora poeterna, tycker Mikael. Och så är jag lite mallig också för att jag satte ett gitarrsolo som min far skrivit till sången "Ljungblomman", på första tagningen! - När jag gör en samba av en målerisk dikt av Frans G, så är det klart att vissa kommer att tycka att det känns lättviktigt. Men jag har jobbat mycket med melodierna, och ger mig inte in på sånt jag inte är kapabel till. Jag har i varje fall inte försökt göra pop av det! På plattan hörs visor som "Naken i Skanör" och Bengt Jelvefors humoristiska "Vem tog tåget?", som synes med tema från de trakter som för artistfamiljen Neumann blivit ett andra hem. - Ju äldre man blir, desto mer vill man tillbaka till rötterna, funderar Mikael, som tillbringade sin barndoms somrar i Ljunghusen. - Här är så oförändrat, man har månat om området. Jag ber till gudarna att de inte ska börja sätta upp gatlyktor överallt. Ur en kulturarbetares synvinkel kan dock Näset, för all dess förment kulturintresserade invånare, framstå som ganska "akulturellt", enligt Mikael Neumann: - Det är en skam att vi inte har någon större musikfestival. Man borde ha en festivalvecka, varför inte en sydsvensk visfestival? Den 2 juli kan Mikael Neumann med Aulinkvartetten avnjutas på Månstorps gavlar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons