Annons
Nyheter

Midsommar: vin, grodor och sång

Nu väntar den svenskaste av alla högtider! Vi ser fram emot midsommar nästan lika mycket som emot julen, och håller precis lika hårt på våra respektive traditioner kring firandet. Det är något speciellt med midsommar; vår egen mystiska högtid med sprit, sång och konstiga danser i den ljusa sommarnatten. Glada små barn i folkdräkt med blommor i håret som skuttar runt och leker att de är grodor utgör den perfekta inledningen på sommaren.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2011

Men midsommar är knappast enbart svenskt, och definitivt inte oskyldigt. Idag firar vi en högtid präglad av brända skelett, magiska riter, blod, sex och hedniska andar.

Midsommar firas faktiskt över hela världen, från Sverige till Brasilien. Världens tredje största midsommarfirande efter Skansen och Leksand är faktiskt i Battery Park i New York. I många länder har man klätt om den förkristna fertilitetshögtiden i en katolsk, eller i alla fall kristen, skrud genom att hävda att man firar Johannes döparen som enligt bibeltolkare ska ha fötts ett halvår innan Jesus.

Annons

Sättet att fira på varierar från region till region men traditionen att tända eldar och samla magiska blommor och helande örter verkar vara relativt utbrett i midsommarfirandet. Även om man till exempel i Polen, Ryssland och Ukraina kastar blomsterkransarna i vattnet medan vi har dem på huvudet och vi bränner vårelden på Valborg istället för på midsommar, så verkar traditionerna ha misstänkt liknande karaktär.

Det engelska ordet bonfire kommer för övrigt enligt legenden från en uråldrig anglosaxisk tradition att på midsommarafton tända tre eldar. I den första skulle man bränna ben istället för trä, och därför kallades den bonnefyre. Den andra skulle vara trä och den tredje både trä och ben.

Utbredd är även tanken att kärlekens krafter är lättare att bemästra under midsommarnatten. Bland de många lokala tipsen för att uppnå önskad effekt finner man bland annat att bada eller dansa naken, få objektet att dricka menstruationsblod eller det i sammanhanget ganska oskyldiga svenska alternativet att lägga blommor under kudden.

Huvudsaken har alltid varit att uppmuntra fertilitet, både för växter, djur och människor. Det sägs att det föds flest barn i mars som ett resultat av midsommarmagins starka inverkan på unga par.

Mer troligt är kanske att man i gamla tider ville uppmuntra att barnen föddes på våren eftersom det var den absolut bästa tiden att sätta nya liv till världen. Speciellt i det kalla norden. Fortfarande är benägenheten att gifta sig mycket stor runt denna tid, inte bara i Sverige. I Lissabon har man till och med massbröllop där flera hundra par gifter sig samtidigt.

I ljuset av detta är det kanske inte så konstigt att vi firar midsommar med en jättelik fallossymbol och överdrivna mängder alkohol.

Louise Löfgren
Anna Hjelm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons