Middag med enbart kokt ris
Jag ska ingalunda lägga 6-7 000 kronor på julklappar. Så mycket förväntas vi lägga ut per person i genomsnitt. Min dotter ska få en klapp, förstås men det blir inget lyxigt utan mer listigt och praktiskt och kanske lite lustigt.
Och någon större satsning på julmat och julfirande blir det inte heller. Jag ska resa direkt efter nyår så jag ligger lågt. Sparar pengar. Jag har avböjt allt julfirande utom min traditionella juldagsfest. Dock tänkte jag anslå en frugal ton i år och i återhållsamhetens namn bjuda på synnerligen enkel kost precis snäppet över vatten och bröd. Det enda krav som egentligen finns på den festen är att det absolut inte får serveras någon julmat. Det är en alternativ julfest.
Eftersom jag ska fara till Sydostasien tänkte jag bjuda på mat från den delen av världen. I stora delar av den världen är det ris som utgör basfödan och ris är väldigt billigt. Man skulle kanske nöja sig med att bjuda på ris och någon stark sås? Kanske också en bit osyrat bröd?
Om man dessutom tar inspiration från de muslimska delarna i Sydostasien så blir det ingen alkohol, inget vin, ingen öl – bara vatten. Ris, bröd och vatten. Billigt och nyttigt.
Men hur kul blir den festen? Jag kan redan se gästerna som marscherar ner till hamburgerhaket och frågan är om de överhuvudtaget återvänder. Troligen inte. Och då sitter jag där med fyra kilo kokt ris... Nej, jag får nog hitta på något annat.
För övrigt går jag i väntans tider. På den riktiga julosten. Redan nu finns det hyfsat vörtbröd men i min matbutik har man än så länge bara de där små edamerjulostarna på runt ett kilo. Jag föredrag de som är dubbelt så stora, de är saftigare och fylligare i smak och sälta. Och så ska det vara riktigt smör mellan brödet och osten. Det, min vänner, är en sann njutning.
Men en sak förstår jag inte riktigt. Varför finns det så mycket färdigskivat bröd? Av fyra-fem olika fabrikat vörtbröd var det bara ett som var oskivat härom dagen då jag tittade efter. Jag känner förvisso en kvinna som har en fobisk aversion mot att skiva bröd men det tror jag är väldigt ovanligt. Varför orkar vi inte längre skiva vårt bröd själv? Så besvärligt är det inte. Och brödet håller sig bättre och blir förstås billigare oskivat. Själv vill jag ha tjocka brödskivor och inte tunna, nästan genomskinliga skivor. Särskilt när det gäller vörtbröd.
Som vanligt!
Robert Dahlström, 0411-557853
robert.dahlstrom allehandasyd.se