Annons
Nyheter

Mer regler för bidrag nästa år

Fram tills nu har det varit lätt för kulturföreningar i Trelleborgs kommun att söka bidrag.
– Det finns inget regelverk för vilka som ska få bidrag och inte, säger kulturchef Jörgen Flink.
Efter en efterlysning i kulturnämnden ska Flink nu skriva ett förslag på vilka regler som borde gälla.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011
Kulturchef Jörgen Flink.
Kulturchef Jörgen Flink.Foto: Tom Wall

Eftersom det inte finns något nationellt krav på att kommuner ska betala ut föreningsbidrag finns det heller inget regelverk för hur det ska gå till.

– Därför har inte heller vi här i Trelleborg några regler. Det har funkat bra hittills, men nu har kulturnämnden överens om att det behövs, säger Jörgen Flink.

Annons

Enligt nämndens nya ordförande Love Nilsson (MP), som även satt i nämnden under förra mandatperioden, har kulturbidragen de senaste åren fördelats ungefär på samma sätt som det gjorde året före.

– Det har handlat om att inte göra någon arg. Problemet är att det inte går att motivera varför en viss förening fått en viss summa. Bidragen som fritidsförvaltningen delar ut är till exempel mer styrda. Där kan det handla om att föreningarna fyller i en närvarolista över sina medlemmar under 20 år, säger Love Nilsson.

Redan under förra mandatperioden stramades reglerna för bidraget upp en aning genom att alla sökande föreningar tvingades fylla i en enhetlig blankett samt bifoga en ekonomisk redovisning av verksamheten under föregående år. Nu blir det snart ännu mer regler. Jörgen Flink har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur ett regelverk skulle kunna se ut.

– Vi ska inte försvåra, utan göra det tydligare och bättre. Jag tror att föreningarna välkomnar det. Det handlar inte om att de ska få mindre pengar, en del kan kanske till och med få mer, säger Jörgen Flink.

Tanken är att de nya reglerna ska gälla från och med nästa gång föreningsbidraget delas ut, det vill säga om ett år. Jörgen Flink räknar med att presentera sina förslag under våren, så att kulturnämnden sedan kan diskutera förslagen med kulturföreningarna innan ett beslut fattas.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons