Annons
Nyheter

Mer musik när festivalen försvinner

Efter 15 år läggs Sveriges sydligaste jazzfestival ner. Stigande ålder bland arrangörerna är förklaringen till att man byter ut jazzhelgen mot tre olika konsertkvällar under sommaren.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2013
Jazzt 4 fun spelar på den första konsertkvällen den 16 juni. Då uppträder även Double O’7 och Roger Berg quartet.
Jazzt 4 fun spelar på den första konsertkvällen den 16 juni. Då uppträder även Double O’7 och Roger Berg quartet.Foto: Tom Wall

– Vi bestämde oss redan i fjor. Vi är för gamla helt enkelt, säger Håkan Fredriksson som är ordförande i Jazz i Smyge.

På sätt och vis kan man ändå säga att det blir mer jazz i Smygehuk i år. Föreningen kommer att ordna tre konserter, utspridda över hela sommaren. Den 16 juni samt den 16 augusti håller man till endast i Köpmansmagasinet med tre band per kväll. Den 27 juli blir sommarens stora konsert med spelningar både i Köpmansmagasinet, Garaget och Östra Torps kyrka.

Annons

– Vi har valt att ha den kvällen samma helg som vi brukar. Det går inte att byta datum, då krockar man med något annat här nere, säger Håkan Fredriksson.

Det stora dragplåstret blir precis som tidigare år Sammy Rimington international band. Samma kväll kommer även Josephine jazzband, Groov makers collective, Swinging bones, Kiki Desplat och Paul Bocciolone Strandberg samt Svante Sjöblom att uppträda.

– Det blir back to the roots, med publiken i knät på artisterna. Det är så vi vill ha det nu, säger Håkan Fredriksson.

Efter fem års samarbete med musikföreningen Riffet, vilket gjort jazzfestivalen till en jazz- och bluesfestivalen, blir det nu återigen tyngdpunkt på jazzen.

– Vi har haft många fina upplevelser genom åren, men i fjor fanns känslan av avslut. Nu testar vi det här och så utvärderar vi det efter sommaren.

Jazzfestivalen har av tradition lockat både lokalbefolkning och turister. Håkan Fredrikssons tror att det kommer bli mest lokal publik i juni och augusti, medan kvällen i juli kommer att dra turister.

– Det är fortfarande samma musik och det kommer att bli gemytligt även i år. Förhoppningsvis kommer det att innebära mindre arbete samtidigt som vi får en slant över att satsa till nästa år, säger han.

Som ett led i att minska arbetsinsatsen har arrangörerna valt att låta Skånsk mat ta hand om serveringen. Vidare kommer man förmodligen att slopa tältet som brukat stå utanför Magasinet.

Martin Falkenby
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons