Annons
Nyheter

Melodifestivalen till Leksand och Karlskrona

Leksand och Karlskrona blir nya schlagerstäder 2006. Karlstad och Göteborg får ett återbesök och finalen blir återigen i Stockholm. Norrland blir helt utan deltävling för första gången.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2005

Den 18 februari 2006 drar den stora schlagercirkusen igång igen. Melodifestivalen frångår inte sitt vinnande koncept utan arrangeras även nästa år i fyra semifinaler och en stor final. Återigen går den i Globen i Stockholm, för femte året i följd.

Som tidigare tävlar 32 bidrag, varav fyra är jokrar, fördelat på de fyra deltävlingarna. Tio låtar går till final, via någon form av Andra chansen, som inte är offentliggjort än. Detta och bidragen presenteras senare i höst.

Annons

Nya Ejendahls arena i Leksand arrangerar första deltävlingen, därefter blir det schlagersång i Karlstad, Karlskrona och i Göteborg innan finalen i Stockholm, som hålls den 18 mars.

– Det är kul med nya arenor samtidigt som det är kul att komma tillbaka till arenor där man vet att det funkar, säger Christel Willers, ny projektledare för Melodifestivalen. Det är första gången sedan deltävlingarna infördes 2002 som Norrland blir utan en deltävling. Christel Willers säger att det alltid är ett pussel att placera ut deltävlingarna och att det inte gick den här gången.

– Men jag hoppas att vi får åka till Norrland nästa år.

Göteborg får en deltävling för fjärde året i följd, istället för att få arrangera en final. SVT har tidigare uttryckt önskemål om att få lägga en final i Sveriges andra stad, men bolaget som driver arenan, Scandinavium, prioriterar Västra Frölundas hockeylag som spelar där.

Men Leif Nilsson, vice vd på Göteborg & Co, säger att de hoppas kunna lösa det problemet och arrangera schlagerfinalen i staden inom några år, fast då behövs SVT:s hjälp.

– Vi ska försöka lösa det med lite framförhållning, men vi behöver att SVT ska sätta press på oss så att vi kan göra det. Ett annat problem för Melodifestivalens arrangörer nästa år är vinter-OS i Turin, ett stort tv-evenemang som arrangeras mellan den 10 och 26 februari och därmed krockar med schlagern.

Framförallt den 25 februari krockar deltävlingen mellan bronsmatchen i ishockeyn där Tre Kronor kan vara inblandat.

– Det är verkligen någonting vi får sätta oss med och hoppas att det inte krockar alltför mycket, så att vi som nation får ta del av både härlig melodifestival som engagerar många och OS. Men givetvis är det så att har vi svenska finalister så är det onekligen så att man vill att svenska folket ska få titta på, säger Christel Willers.

Men SVT har inte sett sig ha möjligheten att vare sig skjuta på Melodifestivalen eller göra ett uppehåll under själva OS, som man dock gjorde under vinter-OS 2002. (TT Spektra)

Mikael Forsell

Annons

Här arrangeras Melodifestivalen nästa åra

18/2 Leksand, Ejendahls arena.

25/2 Karlstad, Löfbergs Lila arena.

4/3 Karlskrona, Arena Rosenholm.

11/3 Göteborg, Scandinavium.

18/3 Stockholm, Globen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons