Annons
Nyheter

Med Röde Orm under duntäcket

Nyheter • Publicerad 5 december 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

I går, måndag, var det inga problem att hålla sig för skratt. Regnet öste ner, vinden låg på ordentligt och det var mörkt och dystert. Jag vaknade av att fönstret slog och slog men hade ingen som helst ambition att gå upp och stänga det. Jag trodde det var mitt i natten, så mörkt var det men det visade sig vara morgon. Det blev aldrig ljust i går.

När jag till sist masade mig upp till fönstret kände jag en iskyla under mina nakna fötter, det hade regnat in och jag stod nu i isvatten. Snabbt fick jag igen fönstret och gjorde ett svanhopp tillbaka i sängen. I samma ögonblick bestämde jag mig för att inte stiga upp förrän jag åter hör koltratsen sjunga utanför fönstret. Det kan i och för sig ske redan i januari-februari, någon varm dag, men jag tänkte mig nog några månader till.

Annons

Här står vi inför ytterligare ett exempel på att naturen är betydligt smartare än vi människor – som förvisso härstammar från naturen men som också valt att vara den som står utanför och förstör hellre än att deltaga och bevara.

Många av våra djur går i ide under vintern. Varför inte alla gör det är en gåta. Men igelkottar och björnar gör det och det måste ju vara det absolut bästa sättet att tillbringa vintern på. Om man inte gör som de flesta fåglar, drar iväg till varmare trakter.

Jag längtar inte efter sömnen men jag skulle gärna slippa gå ut och bara sitta i fotöljen i raggsockorna med de tända ljusen och den goda maten på bordet och höra hur busvädret får takstolen över mitt huvud att beklaga sig över behandlingen.

Om jag minns boken om Röde Orm rätt gick vikingarna mer eller mindre i ide på vintern. Där låg de under fårfällarna och mös och förökade sig och hade det nog ganska gott. När de inte stack till Sevilla förstås och agerade livakter åt den moriske härskaren. Han litade inte på sitt eget folk men kämparna från norr var mannar som stod vid sina ord.

Tänk att få krypa ner i sängen och boa in sig under duntäcktet med den boken, och bara drömma sig bort över haven.

Istället steg jag upp och gav mig ut i lågtrycket. I går behövdes det många leenden...

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons