Annons
Nyheter

Med farsan i bagaget

Jack Vreeswijk har aldrig varit rädd för att spela pappa Cornelis låtar. Men det är först med senaste plattan ”Jack Vreeswijk sjunger Vreeswijk” som skivbolaget verkligen lyft fram hans tolkningar.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2010
Foto: 
Efter att ha fastnat bakom en insnöad långtradare på Hallandsåsen senast, gör Jack Vreeswijk ett nytt försök att möta Trelleborgspubliken på onsdag kväll.
Efter att ha fastnat bakom en insnöad långtradare på Hallandsåsen senast, gör Jack Vreeswijk ett nytt försök att möta Trelleborgspubliken på onsdag kväll.Foto: 

TRELLEBORG. Efter uteblivet besök i januari gör han ett nytt försök ikväll på Borgens visafton.

– Att behöva ställa in kändes för jävligt. Det har jag inte behövt göra på 10 år. Vi kom till Hallandsåsen och där fastnade vi bakom en långtradare som glömt att sätta på sina vinterdäck, berättar han.

Annons

Under onsdagskvällens visafton på Borgen kommer besökarna att bjudas på en blandning av Jacks egna visor och pappa Cornelis gamla godingar. Med sig kommer han att ha gitarristen Love Tholin som ackompanjerar. Jack själv ska både sjunga och spela gitarr. Konserterna brukar vara välbesökta.

– Det kan vara allt från unga studenter till 70-80 åringar, menar han.

Sedan 16 år tillbaka har Jack Vreeswijk gjort sina egna tolkningar av sin fars visor och det känns numera bekant för honom.

– Det är inget konstigt för mig. Eftersom jag är uppvuxen med hans musik har jag alltid haft med mig den i bagaget. Visst har jag blivit påverkad av Cornelis låtar men jag har alltid skrivit visor på mitt eget sätt, säger han.

Det är inte förrän nu skivbolaget har marknadsfört skivan med Jacks tolkningar av faderns låtar. Han har dock valt att spela in och uppträda med några av Cornelis mindre kända visor som Blues för Fatumeh och Gull Är Död. Det har han fått en del positiv respons på.

– Det finns så många som redan tolkat sina egna versioner av de kända låtarna sedan innan. Jag har fått många positiva reaktioner på det jag gör så jag ska inte klaga, skrattar han.

Efter besöket i Trelleborg kommer Jack att genomföra en del spridda konserter för att sedan jobba med ledmotivet till den kommande filmen om Cornelis liv. Även om inte Jack är med i filmen, finns det ett samarbete mellan honom och filmbolaget Chamdin & Stöhr Film AB.

– Manuset är inte riktigt klart än, utan det är mer som en bollplanksfunktion. Jag har fungerat som en slags rådgivare. De har varit fantastiska mot mig hela tiden, säger han.

Cornelis kommer att spelas av Hans-Erik Dyvik Husby, mer känd som Hank von Helvete, hårdsminkad frontfigur och sångare i norska rockbandet Turbonegro.

– Det är roligt att det är en kille som ingen väntat sig. Han verkar vara mer älskad i Norge än vad han är i Sverige men han gör sig fantastisk som farsan, menar Jack.

Annons

Jack själv har en del förhoppningar på filmen och tror att den kommer att bli bättre än vad folk tror.

– Jag vill att alla ska kunna känna igen Cornelis, både i de glada och de mindre glada stunderna. Jag tror att det kan bli en familjefilm, fast inte en sådan som Göta Kanal då.

Johan Silfversten Bergman
Matilda Blom
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons