Annons
Nyheter

Med blommor bakom öronen

Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

Så var det dags att lägga sju sillar under kudden och fira midsommar. Midsommar är en av våra stora helger om inte den största, så må julen och kyrkan ursäkta. Och alla pratar om hur kul det ska bli, om allt som ska ätas och drickas och så diskuterar vi tillgången på jordgubbar som verkar vara helt livsavgörande denna dag.

I år har jag inte uppdraget att köpa jordgubbar och det är jag glad för. Ett år fick jag köra runt halva Skåne på midsommaraftons morgon innan jag hittat en vägförsäljare uppe vid Åhus som hade bra, mogna bär i rätt mängd.

Annons

I år är mitt jobb att köpa en försvarlig mängd Branteviksill om den inte hinner ta slut innan jag får ändan ur vagnen. Annars får det väl bli någon annan sill. Och så några danska mellanöl och kanske akvavit...

Jag är egentligen inte särskilt förtjust i sill men äter förstås tre gånger per år, till jul, påsk och midsommar. Däremot är jag väldigt glad i färskpotatis och - förstås - jordgubbar.

Ett annat uppdrag jag har är att kopiera en del sångtexter av Taube, Cornelis och Dan Andersson och några till som vi med största sannolikhet ska sjunga framåt natten och skrämma slag på både korna i hagen och katterna på gården. Men det hör ju också till. Och, om jag får bestämma, så måste vi dansa och sjunga om de små grodorna - det är svenskt det! Om inte förr så kommer korna definitivt att sina då.

Och så ska vi säkert klä en majstång och jag vill gärna ha en tjusig blomsterkrans i håret så att jag ser ut som Rönnerdal på riktigt.

Men midsommar har också en annan sida. Eftersom det är sådan gigantisk, svensk helg då alla ska ut och fira är det också en hemsk helg för alla som inte har någonstans att fira eller inte någon att fira med. Jag tror denna helgen är värre än både jul och nyårsafton.

Jag har firat midsommar själv en gång och det var inte roligt. Trots att jag försökte med både mat och musik och blommor blev det mest moll av alltihop. Jul har jag också firat själv men det gick mycket bättre, då är inte suget efter utomhusliv och vänner lika starkt. Men midsommar...

Så tänk på era nära och kära, glöm inte bort någon, ring på grannens dörr, lyft luren och ring och dela med er av midsommarglädjen. Och om ni är själva, ge er ut i livet och bege er till någon festplats där det är många människor " det kanske finns någon som väntar...

Ha en riktigt skön midsommar! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons