Maskeradbal i ny kostym
Verdis opera Maskeradbalen från 1859 inspirerades av mordet på den svenske kungen Gustav III 1792, men censuren ville inte se några lyckade kungamord på scenen så referensen ströks. Men efter en dansk uppsättning 1934 är det åter Gustav III som hamnat i styckets skottglugg.
Fram till den version som regissören Peter Oskarsson satt ihop, förstås, och som ska återinviga Storan på Malmöoperan efter nio månaders renovering. Den 11 februari går ridån upp för en uppsättning där handlingen förflyttats till nutid. Eller till 1986, närmare bestämt.
– Det är 20 år sedan Palmemordet, och det dök upp när vi diskuterade möjligheterna att skapa en annan inramning till Verdis historia, berättar Peter Oskarsson.
– Den drivs ju av hatets destruktiva krafter, och Palme var mycket hatad i vissa kretsar. Och mordet verkar väcka starka känslor även i dag, säger regissören och blickar ut över ett osedvanligt stort pressuppbåd.
Stycket är dock förhållandevis intakt, och har inte ambitionen att skildra Palmemordet realistiskt – lika lite som Verdi hade för avsikt att närmare skildra Gustav III. Peter Oskarsson upplever en stark mytologisering kring både Palme och mordet. Många delar in sin syn på Sverige i ett "före" och ett "efter", konstaterar han.
– Det är en traumatisk och känsloladdad del av vår nutidshistoria, som många människor har en koppling till, berättar Peter Oskarsson.
– Kan det ge en relief åt det Verdi skapat så skulle jag bli glad.
Förre Skånska teaterchefen Peter Oskarsson är känd för vitala teateruppsättningar. Inte minst operaföreställningar präglade av "teatral kraft och historisk analys", enligt Nationalencyklopedin.
I Malmö har han bland annat satt upp Rigoletto, i en succéföreställning från 1994 som kördes i repris både 2001 och 2004.
I Maskeradbalen görs statsministern av Michael Weinius, som bland annat sågs i HC Andersen-operan Skuggspel på Malmös Båghallarna i fjor. Michael Weinius har fått sin näsa ombakad av sminket för att bli mer Palmelik. Han inspireras starkt av både samarbetet med Peter Oskarsson, och det faktum att man gör en helt ny version.
– Olof Palme var en kontroversiell politiker, och lämnade ingen oberörd. Men man kan inte ta ifrån honom att han var en av våra kosmopolitiska personer, säger Michael Weinius.
– Det är klart att det blir mer brännbart att göra så här, eftersom alla har en referens till Palme och minns vad de gjorde den dagen han mördades.
Det hade varit ofarligare att spela Gustav III eller guvernör i Boston, som Verdi ändrade till, anmärker Michael Weinius. Men det hade givetvis inte varit lika kittlande.
– Det är roligt, tycker jag, att det debatteras vilt om detta, säger Michael Weinius.
– Det skadar inte att operan får lite plats i media!
Att Maskeradbalen redan skapat kontroverser beror inte minst på att kungen och drottningen, som tackat ja till att komma till premiären, backade ur när de fick höra hur operans stoff stuvats om.
– Hovet lämnade ingen förklaring, och det gör de heller aldrig. Men givetvis är det tråkigt att kungaparet inte kommer till vår återinvigning, kommenterar operachefen Lars Tibell.
Lars Thulin
0410-545 20
lars.thulin@allehandasyd.se