Annons
Nyheter

Manuset brister i ny Wallander-film

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2005

Titel: Byfånen

Regi: Jorn Faurschou

Annons

Produktion: Yellow Bird

Skådespelare: Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Anders Ekborg

Nu finns den första nya Wallanderfilmen som inte baseras på en roman av Henning Mankell ute på marknaden. Byfånen som är den andra filmen som spelats in med Krister Henriksson i huvudrollen släpptes i förra veckan direkt på dvd och video. Den första filmen med Henriksson, Innan frosten, gick upp på biograferna i januari.

Och det märks att man satsade mer på biofilmen än den här TV-produktionen.

Manuset håller inte alls samma klass som Innan frosten. Även om man i det fallet skalade bort mycket av det som gav karaktär åt romanen lyckades man ändå skapa en bra polisfilm utifrån en mordutredning.

Med Innan frosten lyckades filmteamet i Ystad skapa en av de bästa svenska polisfilmerna de senaste åren, inklusive Wallanderfilmatiseringar med Rolf Lassgård och de otaliga Beckfilmatiseringar som gjorts.

I Byfånen lyckas man dock inte förvalta den kvaliteten. Utredningen kring ett mystiskt bankrån där Ystads byfåne av okänd anledning rånar banken och sen spränger sig själv i luften saknar nödvändig trovärdighet och blir snabbt rörig.

Det som skulle kunna bli en befrielse – att slippa jämförelse med en litterär förlaga – faller på att berättelsen känns framjäktad. Och det är själva polisdramat det faller på. Relationen mellan Kurt Wallander och dottern Linda, respektive förhållandet mellan Linda och poliskollegan Stefan Lindman utvecklas bra.

Krister Henriksson, Johanna Sällström och Ola Rapace har med dessa figurer lyckats skapa trovärdiga karaktärer. Tack vare att de kan utveckla personligheterna över flera filmer behöver man inte pressa in hela deras historia på halvannan timme.

De övriga rollerna i Byfånen, som inte kan ges det utrymmet, blir platta stereotyper. Och det värsta med byfånen Anders Ekborgs figur är att man har tvingat honom att prata skånska – en härmskånska som ingen infödd skåning någonsin skulle ta för äkta. Han är tyvärr inte den enda som har pådyvlats denna konstlade dialekt i den här filmen och det skorrar falskt varje gång.

Annons

Byfånen är gjord som en TV-produktion. Den kommer att visas på Canal+ i januari 2006 och på TV4 i januari 2007. Som gratis TV-underhållning är det här ett okej tidsfördriv, men du behöver inte springa benen av dig för att hyra eller köpa filmen.

Under hösten kommer ytterligare tre nya wallanderfilmer att släppas direkt på dvd och video. I december går Mastermind, den femte filmen i serien av sammanlagt 13, upp på biograferna.

Carl Johan Engvall

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons