Annons
Nyheter

Mangel som missades av många

Just typiskt att när en stad så svältfödd på levande rock'n'roll som Trelleborg äntligen får celebert besök från andra sidan Atlanten, då vet nästan ingen om det. Strul inom metal-talangjakten Project Independent gjorde att marknadsföringen kring kanadensiska TraceNines nedslag på Parken i lördags stannade vid det mikroskopiska.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2009
Europapremiären för hårtslående kanadensarna TraceNine – märkligt men härligt nog förlagd till Trelleborg – blev något av en smygpremiär. På bilden Adrian Blaney, Matt Rahn och Rob Weir. Foto: Lars Thulin
Europapremiären för hårtslående kanadensarna TraceNine – märkligt men härligt nog förlagd till Trelleborg – blev något av en smygpremiär. På bilden Adrian Blaney, Matt Rahn och Rob Weir. Foto: Lars ThulinFoto: 

Att kalla TraceNine projektets "dragplåster" vore förstås fel, eftersom bara drygt 50 svenskar känner till det passionerade, hårdjobbande hårdrocksbandet – nämligen alla som såg dem i Trelleborg.

Men Sweden Rock festival har fattat, och bokat TraceNine som festivalöppnare.

Annons

Live spelar unga och hungriga TraceNine med den aggressiva attacken hos en utsvulten vargflock. Deras musik är dessutom relativt lättillgänglig, melodistark och svängig, mitt emellan Metallicas muskelmetall och Red Hot Chili Peppers melodiösa, groovebaserade rock.

Största tillgången är sångaren och gitarristen Matt Rahn, och inte enkom för hans kuriösa Björk-frilla. Matt har en tänjbar röst, åt det ljusare hållet, och understöds effektfullt av både gitarristen Adrian Blaney och basisten Dennis Napper.

Låtar som "Let Me Go" och "Spare Your Soul" är genomarrade och stentajt framförda med massor av hårt gitarrtugg och nog med stopp och

starter för att tillfredsställa en kärnkraftsoperatör TraceNine är den tänkande killens metal. Mangel med ett socialt samvete. Låtarna kan ventilera frustrationer över sjuka typer som slumpmässigt tar andras liv, hur omoral föder framgång, eller rent av

sexskandaler i kyrkan.

Hmm... var det någon som sa "politiskt korrekt"? Jo, den aspekten finns, exempelvis i sentimentalt baktunga balladen "Open Up Your Eyes", tillägnad Martin Luther King.

Förinspelade intron försätter listigt både oss och bandet i rätt stämning. Men när de pågår så länge att killarna står tysta och liksom diggar till sig själva, då blir det lite ansträngt.

Skyll på jetlag eller gles publik, men den riktiga tändningen fanns bara glimtvis hos bandet i lördags. Dock såg vi som var där en potential till stordåd, som vi innerligt hoppas på – inte minst för att få säga att vi såg dem först.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons