Annons
Nyheter

Månadens oslagbara kändisar är Lucia och Tomten

Nyheter • Publicerad 4 december 2008
Månadens oslagbara kändisar är Lucia och Tomten
Månadens oslagbara kändisar är Lucia och TomtenFoto: 

Två av de viktigaste personerna under julmånaden är Lucia och Tomten. Jesus får ursäkta. Men han får ju rejält med uppmärksamhet lite längre fram i vår, till påsk.

Om vi börjar med Lucia så föddes hon i Syrakusa, på Sicilien, år 283 och hon dog martyrdöden som förföljd kristen år 304. Hon är skyddshelgon för synskadade, sjuka barn, prostituerade som ångrar sig och några till. Hon dömdes till att bli prostituerad men vägrade och trots att soldaterna hällde kokande olja på henne och stack henne i halsen med svärd så dog hon inte. Först när hon fick den sista smörjelsen av en annan kristen så gav hon upp andan.

Annons

Att Lucia är en ung kvinna kan det alltså inte råda något tvivel om. Trots detta dyker det varje år upp lustigkurrar som vill försöka driva igenom att även unga killar ska kunna kandidera till att bli Lucia. Det är förstås trams och visar bara att man inte vet vem Lucia var.

Att sedan vår svenska Luciatradition allt mer tenderar till att bli ett slags skönhetstävling där idealet är en blond, snygg ung tjej kan man ju ha synpunkter på. Men att det ska vara en kvinna som Lucia är självklart. Vi grabbar får nöja oss med att vara stjärngossar hur töntigt det än kändes att gå omkring med en strut på huvudet.

Och som glädje- och stämningsspridare är Lucia oslagbar. Även den mest förhärdade blir blank i ögonen när Lucia med tärnor brister ut i vacker sång. Tjejerna i våra olika Luciaföljen gör ett jättejobb under några veckor och framträder ibland upp till fyra gånger per dag – inte sällan ännu fler.

Jultomten är en annan favoritfigur. Ingen julafton utan tomten. Särskilt inte i barnfamiljerna. Jag nöjer mig med att besöka Tomtens verkstad mellan tre och fyra på julaftonens eftermiddag och så brukar jag se mig själv i spegeln och utbrista; ho-ho-ho.

Men är det inte lite väl fantasilöst att köra med tidningstricket för att lura ungarna? Vem i hela fridens namn går ut på julaftonen för att köpa en tidning? Och var köper man en tidning på julaftons kväll? Vem har öppet?

Nej, ska man lura ungarna på riktigt då är en hyrtomte det enda raka. Tyvärr tillåter inte våra sotare så rymliga skorstenar att en fullvuxen man kan ta sig ner genom den annars hade det varit perfekt. Många barn blir vettskrämda när det kommer en hyrtomte och hur hade det inte blivit om han dykt upp i den öppna spisen. En gång har jag upplevt en uggla som kom in genom en öppen spis och det var väldigt skakande – jag kan lätt föreställa mig hur jag reagerat om det varit Tomten istället.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons