Annons
Nyheter

Män flugfiskar kvinnor metar

Nyheter • Publicerad 19 mars 2007
Män flugfiskar, kvinnor metar
Män flugfiskar, kvinnor metarFoto: 

Alla män kan fiska. Alla män har någon gång i sitt liv fiskat, inte sällan seriöst. Kvinnor kan inte fiska. Väldigt få kvinnor fiskar och då metar de som regel. Ett undantag är författaren Birgitta Stenberg som fiskade yrkesmässigt tillsammans med sin nu avlidne man ute på ön Åstol.

Män har fortfarande jaktinstinkterna kvar sedan stenåldern. Men att bara ta en bössa, eller en pilbåge, och ge sig ut i markerna är förbjudet. Det är svårt och besvärligt att skaffa sig jaktlicens och ännu svårare att hitta jaktmarker.

Annons

Men fiska får alla göra. Den svenska fiskerätten är omfattande och gäller nästan alla vatten utom särskilt skyddade. Allt man behöver göra är att köpa fiskekort och sedan följa reglerna om antalet fiskar. I havet och längs kusten är det fritt fiske för sportfiskare. Gränsen för vad som är sportfiske kan flyta likt laxnätens flöten utanför vår kust...

Sportfisken är, som sagt, synnerligen mansdominerad. Därmed är sportfiske också en teknikgren. Det finns oändliga mängder olika tekniska prylar i varierande kostnadsläge inom sportfisket. Enklast är förstås att meta även om professionell metning ingalunda handlar om bambuspö och målad flaskkork. Men metning är inte särskilt fysiskt krävande vilket är en fördel, spinnfiske är något jobbigare men värst, och svårast, är flugfiske.

Att fiska med fluga är snobbigast av allt. Och en omfattande vetenskap som det tar år att komma in i. Men att se på en duktig flugfiskare är vackert, att lägga ut fluglinan med ett tvåhandsspö är en svår konst som kräver träning.

Inga kvinnor fiskar med fluga. Utom några få. Under flera år vid Mörrumsån (jag jobbade på Blekinge Läns Tidningar) såg jag ytterst sällan någon kvinna med ett rejält tvåhandsspö på jakt efter lax över tio kilo.

Kvinnor metar mest – om de får hjälp att sätta på masken. Med vissa undantag. Min före detta svärmoder fick ett år ett spinnspö i födelsedagspresent av oss. Och så åkte vi ut till ett säkert abborrställe i den blekingska skärgården och si – genast fick hon napp och bärgade säkert hem en grann fisk på sju hekto. Innan jag ens fått i min jigg.

Alla män kan fiska, alla män älskar att prata fiske och den som någon gång i sitt liv tagit hem en stor, grann lax eller havsöring är lite förmer än andra. Har han dessutom tagit den med fluga då är det stort.

Kvinnor fiskar inte ofta och det säger kanske mer om oss män än om kvinnorna.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons