Annons
Nyheter

Malmö-taxi sämst i världen

Nyheter • Publicerad 20 december 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det där problemet med taxi i Malmö, som jag upptäckte i torsdagskväll, är uppenbarligen välkänt för alla som besöker Malmö någon gång. Hela taximarknaden är tydligen ett kaos som ingen får rätsida på. Det finns massor av olika taxiföretag, mer eller mindre seriösa, och många består bara av en taxiskylt på taket till den enda bilen.

Och jag har hört vittnesmål från flera andra som råkat ut för samma sak som jag " taxiförarna vägrar ta körningar som inte ger mer än några tior eller ens för en hundralapp. Det ska helst vara en tur ut till Sturup för tusen spänn. Jag minns bara för några år sedan då jag åkte från Malmö till Ystad för femhundra kronor, vad det skulle kosta idag vågar jag inte tänka på.

Annons

Jag har åkt taxi på många ställen i världen men aldrig blivit bemött som i Malmö. Naturligtvis händer det då och då att taxiförare i både Köpenhamn och Barcelona försöker köra upp en men aldrig att jag blivit helt nobbad.

Inte ens den där natten då jag var i Sevilla för första gången och gick vilse och tog en taxi hem till hotellet. Det låg blott runt hörnet, cirka 20 meter bort men taxiföraren sade ingenting utan svängde glatt in framför hotellet efter en minuts körning. Han fick förstås rejält med dricks. Och jag lärde mig hitta rätt väg hem.

Nej, tacka vet jag Malmö-Taxi innan avregleringen. Bastanta malmögubbar med skärmmössa som kände till varenda liten gatstump i hela stan.

Det var övrigt samma visa då jag landade på Sturup för en vecka sedan och skulle ha en bil ner till Ystad. Jag blev glatt överraskad över att det stod så många bilar på flygplatsen, bara för två år sedan då jag kom från Provence, fanns det inte en enda bil på plats och då står man ju där.

Men samma gaggande om att det skulle kosta en förmögenhet att köra till Ystad eftersom de helst ville ha körningar till Malmö eller Lund där de uppenbarligen hörde hemma. Till sist hade jag turen att hitta en sydskånk taxi med en förare som kunde stava till det där ordet service.

Stoppa genast taxi-tramset i Malmö!

Och så vaknade jag i går morse av att solen strålade över mitt sovrum och tack vare att ljuset reflekterades av snön på de omgivande taken blev det himmelskt och äntligen den första, riktiga vinterdagen. Är det så här får det gärna vara vinter.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons