Annons
Nyheter

Malmö har fått ny chefdirigent

Malmö opera och musikteater har fått en ny chefdirigent: amerikanen Joseph Swensen. För att verkligen utveckla orkesterns potential vill han koncentrera sig på de riktiga klassikerna: Haydn, Mozart och Beethoven.
Nyheter • Publicerad 13 december 2005
Joseph Swensen är ny chefdirigent för Malmö opera och musikteater. Han ser en oerhörd potential i orkestern.bild: Drago Prvulovic/MalmöBild
Joseph Swensen är ny chefdirigent för Malmö opera och musikteater. Han ser en oerhörd potential i orkestern.bild: Drago Prvulovic/MalmöBildFoto: 

Joseph Swensen är amerikan, född i New York, men med rötter i Norge och Japan. Men det är inte första gången han dirigerar i Malmö. I augusti i år dirigerade han Malmöoperans orkester under en vecka. Det var ett möte som gjorde intryck.

– Jag fick fem dagars repetitioner med orkestern. Och utvecklingen från dag ett till dag fem var mer dramatisk och mer överraskande än med någon orkester jag någonsin har jobbat med. Och jag har jobbat med nästan hundra olika orkestrar, säger Joseph Swensen.

Annons

Han ser en "oerhörd potential" i Malmöoperans orkester, säger han. Fokus kommer att ligga på att utveckla den potentialen.

Hur tänker du göra det?

– Alla orkestrar utvecklas bäst genom den klassiska repertoaren. Många av mina konserter med orkestern kommer att innehålla Haydn, Mozart och tidiga Beethoven. De är de bästa lärarna för vilken orkester som helst.

Gäller det även själva operans repertoar?

– Den kommer att vara balanserad mellan den traditionella operarepertoaren å ena sidan, och de nutida verken å andra sidan. De är viktiga att höra. Jag är ju själv tonsättare, och att vara inblandad i nya produktioner av nya operor är avgörande för mig som musiker.

Joseph Swensen bor i Köpenhamn, men har – som alla dirigenter – hela världen som arbetsfält. Han är även chefdirigent för Scottish chamber orchestra och första gästdirigent hos BBC national orchestra of Wales. Utöver detta är han flitigt anlitad över hela världen. Men det kommer inte att vara några problem att kombinera alla åtaganden, menar han.

– ag kommer fortfarande att resa ungefär femton veckor om året. Det är viktigt att jag fortsätter mitt resande för att bibehålla perspektivet. Men Malmö Opera kommer att vara mitt absoluta fokus. Resorna blir mer en slags förberedelse för att göra det bästa jag kan här i Malmö. (TT Spektra)

Kalle Dixelius

Joseph Swensen

Föddi New York 1960. Farföräldrarna kom från Norge, morföräldrarna från Japan.

Annons

Utbildadpå Julliard music school.

Börjadesom soloviolinist, men sadlade om och blev dirigent.

Chefdirigenthos Scottish chamber orchestra.

Förste gästdirigenthos BBC national orchestra of Wales.

Bori Köpenhamn med fru och två barn. Har även ett barn från ett tidigare äktenskap.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons