Annons
Nyheter

Malena klar för final

Landets schlagerälskare kan andas ut. Malena Ernman var på tisdagskvällen en av de tio artister som gick vidare till lördagens final i schlager-EM.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2009
Bild: ScanpixFoto: 

Sviten förblir obruten. Sverige har aldrig misslyckats med att gå till final i schlager-EM, och Moskva 2009 blev inget undantag. Tillsammans med nio andra bidrag röstades "La voix" fram till den stora finalen på lördag kväll. Jublet i den svenska delegationen blev stort när den svenska flaggan i slutet av sändningen visades i bild redan som andra bidrag. Vilken plats Malena Ernman kom på avslöjas dock först efter lördagens final. Malena Ernman gick ut som nummer fem i tävlingen. Hennes scennummer var ändrat från Melodifestivalen till att ännu mer förstärka kontrasten mellan svart och vitt. Hennes framförande gick utan intermezzon och gensvaret från de 15 000 i publiken i arenan var stort. Uppenbarligen gillade också tittarna i tv-sofforna ute i Europa den svenska operastjärnan. Med sig till finalen fick hon bland annat Turkiet och SSS, som alla tillhört favoriterna. Islands Yohanna gick också vidare, likaså Finlands Waldo's People.

Två förhandstippade tävlande som föll var däremot Schweiz grupp Lovebugs och vitryssen Piotr Jelfimov.

Annons

Nu väntar tre dagars vila för Malena Ernman, något hon säkert lär tycka känns ovant med tanke på det hektiska schema hon haft sedan vinsten i Melodifestivalen, enligt egen utsago har hon "slitit som en blådåre".

Sändningen från Moskva följdes av uppåt 100 miljoner tv-tittare. Programledarna var som vanligt i Eurovisionsammanhang inte direkt några under av spontanitet, men sändningen genomfördes utan några större problem. I mellanakten bjöds det på en massiv militärkör som i slutet ackompanjerades av Tatu och en rosafärgad uppblåsbar stridsvagn.

På torsdag kväll avgörs om den andra svensken i tävlingen, Arash som tävlar för Azerbajdzjan, också går till final.

Daniel Åberg/TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons