Annons
Nyheter

Malena – den nordiska amazonen

Nyheter • Publicerad 13 maj 2009
Malena – den nordiska amazonen
Malena – den nordiska amazonenFoto: 

När Malena Ernman vann den svenska uttagningen till Schlager-EM tyckte jag inte om vare sig hennes låt eller det sätt som hon framförde den på. Jag var – och är delvis fortfarande – allergisk mot att blanda operarösten med populärmusikaliska tongångar.

Nu har jag delvis ändrat mig och älskar Malena Ernman. Jag tycker fortfarande att låten inte är någon större höjdare även om den lät bra i tisdagskväll men personen, operasångerskan Malena Ernman är ju bara helt outstanding. Jag hoppas ni såg dokumentären om Malena innan själva delfinalen – vilken fantastisk människa.

Annons

Hon är en av Europas mest firade operastjärnor och skulle kunna vara hur divig som helst men hon visade sig vara ett hårt arbetande proffs med massor av skön humor, en avslappad enkelhet i sin framtoning som många av oss gärna skulle vilja ha så där spontant och en generösitet inför dokumentärkamerorna som var underbar att få ta del av.

Dessutom är hon nordiskt snygg och synnerligen vältränad – en amazon. Det är ju lite kul att hon har fans som följer henne bara för hennes välartikulerade överarms- och axelmuskler. Särskilt bland kvinnor som gillar kvinnor. Och Malena tycker bara det är kul och känner sig uppskattad och smickrad. Härligt.

Överhuvudtaget var det en kul afton i tisdagskväll. Ett överdådigt och makalöst arrangemang från Rysslands sida och underhållningen i mellanakten var delvis som hämtad från den sovjetiska tiden. Visst var det Röda arméns manskör som bjöd på det där typiska ryska körmullret? Och så fick vi alla melodier som vi förknippar med Ryssland.

Själva tävlingen var ömsom vin, ömsom vatten. Jag är förtjust i när de deltagande länderna kommer med låtar som är sprungna ur deras folkmusiktradition och den tävlingen vann utan vidare Armenien med låten "Jan Jan". Men även Turkiet hade lite traditionellt stuk – för att inte tala om Portugal som kom med en fadoliknande melodi framförd på portugisiska. Och som gick vidare!

För övrigt är ju det mesta efterapningar av mainstream-europapop-schlagers med några undantag som Islands och Schweizs bidrag.

Jag fastnade också för Israels bidrag som framfördes av en israelisk och en palestinsk kvinna tillsammans. Låtens titel är "There must be another way" och det är väl vad hela världen hoppas just nu. Men även om det i första hand är budskapet som tilltalar mig så har båda kvinnorna goda röstresurser och gjorde ett snyggt framträdande.

Men bäst var förstås Malena!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons