Annons
Nyheter

Macbeth öppnade såren i Dresden

Macbeth kan fortfarande förskräcka en publik. I alla fall om man tillhör en intellektuell medelklass i Dresden och vill roa sig en afton på stadens förnäma Semperoper där man i mars 2007 uruppförde Philip Himmelmanns Macbeth.
Nyheter • Publicerad 26 december 2008
Dresden under slutskedet av andra världskriget. Staden förvandlades till en grushög.arkivBild: Scanpix
Dresden under slutskedet av andra världskriget. Staden förvandlades till en grushög.arkivBild: ScanpixFoto: 

Premiären orsakade rabalder. Publiken möttes av nakna, blodiga kroppar som vred sig i plågor på scengolvet och den vardagliga scenografin, en lång trist korridor med dörrar in till lika trista tjänsterum och Macbeth klädd som en general från DDR-tiden, var inte underhållning. De vackra kostymerna lyste helt med sin frånvaro och satt den här gången bara på publiken.

"Dit går vi aldrig mer" yttrade mina hyresvärdar när jag besökte Dresden i höstas. Naturligtvis måste jag se den skandalösa föreställningen (mest för att ha sett operan från insidan) och jo, kopplingen till Jan Berglins stornästa amatörer - till exempel på operan - ligger nära. I pausens name-dropping gör de bort sig genom att säga "Pavarotti var rätt bra på Globen", medan extremisterna minns Bayreuth -61, La Scala eller en dynamisk Parsifal.

Annons

Macbeth var ingen dålig föreställning och Nadja Michael som lady Macbeth och den koreanska tenoren Wookyung Kim som Macduff utgjorde verkliga höjdpunkter.

Men hur kunde då lite - ja ganska mycket - rödfärg, och en Macbeth, som mer liknade Honecker, uppröra så? Efter arton år?Är det bara idealister med distans (som jag själv), som lever i ett land som aldrig blivit bombat och där nära och kära inte isolerats bakom en bokstavlig mur, som tar till sig rebellens visioner? Efter så lång tid blödde ännu såren och på operan gick man för att få känna sig tillfreds och Himmelmann baserar sin Macbethversion på en tid som slagit så mycket i spillror.

Marianne Ekenbjörn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons