Nyheter

Lyssna på ett reafynd i år

Fyndet, prismässigt: Ljudböckerna kostar bara 99 spänn, och det finns några godbitar: Lyssna till exempel på Roberto Savianos internationellt uppmärksammade och bioaktuella Gomorra, om den italienska maffian.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2009
Julia Svensson, kulturkrönikör i Allehanda.
Julia Svensson, kulturkrönikör i Allehanda.Foto: 

Fyndet, läsningsmässigt:

Haka på ruinturismen och köp Jan Jörnmarks Övergivna platser. En rejäl dos industriromantik utlovas i Jörnmarks text och bilder om ett Sverige som försvann.

Icke skönlitterära tipset:

Varför inte en kokbok av en radioröst: Karin Franssons sju årstider. Den är ganska dyr för att vara på rea, 159 kronor, men sedan du lagat saffranspastan på sidan 140 kommer du aldrig att ångra ditt köp.

Barntipset:

Köp boken Matbrödav Tulla Grünberger och tvinga dina barn att hjälpa till att fylla frysen.

Undvik:

Att köpa bokreaproducerade mastodontutgivningar av klassiker, om du inte planerar läsa dem på studs det vill säga. De säljs ofta i stora fula paket - och riskerar att bara samla damm i bokhyllan. Känner du för Bröderna Karamazovom två år lär den inte ha försvunnit från biblioteket.

Vad saknas på årets rea?

Stora coffeetableböcker om konst och arkitektur. Bokrean brukar vara enda tillfället att köpa sådana till rimligt pris.

Mitt bästa reafynd genom tiderna:

En synonymordbok. Eller möjligtvis Libers världsatlas.

Så rundar man bäst av en väl utförd bokreavända:

Ett husmorsförnuftigt tips: tänk efter hur många böcker du köpt. Räkna ut hur mycket pengar det blir. Gå en sväng bland bokhandelns vanliga sortiment och se efter om det är något du hellre vill ha för samma summa.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.