Annons
Nyheter

Lutad torsk med grönärtspuré och vin

Nyheter • Publicerad 20 december 2005
Teckning: Emma Harrysson
Teckning: Emma HarryssonFoto: 

Månaden är december. Vi ställer bilen i ett parkeringsgarage nära Oslo S(entralstasjon), tar med oss väskorna och letar reda på rätt plattform. Stiger ombord och sätter oss i tåget som strax avgår mot Bergen.

Så heter resrutten också: Bergensbanen. Att åka tåg Oslo-Bergen tar drygt 7 timmar och det är inte en minut för länge. En fantastisk resa!

Annons

Ur staden och över Hardangervidda, uppå och genom fjällen, ner och upp i dalgångar, längs och över fjordar. Snö på alla sidor om tåget och rälsen. Kallt, kallare, kallast utanför tågfönstret medan vi sitter inne i kupévärmen och njuter.

Digitalkameran klick-klick-klickar oavbrutet. Vi går till restaurangvagnen och beställer en portion römmegröt. Vilket äventyr! Så genom det sista fjället och ner till staden Bergen.

Det är, som sagt var, december vilket betyder lutfisksäsong. Och just luftfisken är huvudsyftet med målet för resan. Vi besöker – varje dag! – restauranger som Byggeloftet, Holbergsstuen, Bryggens Tracteursted, Ned"s….

Vi äter äkta norsk lutfisk (gjord på torsk med torrsenap, grönärtspuré och bacontärningar bredvid och något glas rödvin att dricka) tills magar och kroppar säger att nu får det väl ändå vara stopp, nog och bra. (Och inte minst tills kreditkorten brunnit upp. Billigt är det inte!) Dags att ta flyget tillbaka till Oslo och bilen.

Ungefär där brukar jag vakna. För tyvärr, det är en dröm som återkommer varje år. Resan har ännu inte blivit av i verkligheten – men den SKA, vilket år som helst…

I alla fall kan familjen Eriksson i år, liksom i fjol, trösta sej med direktimporterad lutfisk från Norge. Den anlände i form av klippfisk och har lagts i en blandning av kaustiksoda och vatten.

Visst skrev jag att det ska vara torsk? Det är den som gör skillnaden. Lutfisken som kan köpas i svenska affärer är gjord på långa – också en torskfisk men ändå inte riktig torsk. Det smakar så annorlunda. Så mycket… ja, mer fisk. Den som en gång ätit lutad torsk kan omöjligt gå tillbaka till långa.

Familjen Eriksson har även anammat de norska tillbehören men vi vill dessutom ha lutfisksås plus både krydd- och svartpeppar. Till maten passar en flaska svalkad Beaujolais Noveau Village (årets noveau är ett närmast perfekt lutfiskvin).

Usch, lutfisk!Ja, jag vet att så säger många svenskar. Och så sa man också i Norge, som nu anses vara det stora lutfisklandet, innan en PR-kampanj – just det! – för cirka 15 år sen fick lutfisken att bli trendig i Norge.

Kunde man inte anlita Bindefeldt, låta honom tvångsmata kändisar med lutfisk på ett stort partaj och bjuda in pressen? Det skulle kanske kunna få lutfiskätande – obs! torsk – att bli inne och trend också i Sverige.

Annons

Tre gånger lutfiskkultur:

Långafiske.Dokumentärfilm av Karin Högberg/Michael Rübsamen om traditionellt långafiske och lutfiskberedning i bohuslänska Mollösund.

www.lutfisk.seDe svenska lutfiskproducenternas sajt om fisken.

Lutefisk.Tradisjon – Tilberedning – Tilbehør. Bok av Jahn Otto Johansen om lutfisken i Norge.

Bengt Erikssonönskar en God Jul! till alla i Färs med omnejd.

bengt@mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons