Annons
Nyheter

Lurad med i melodifesten

En låt i melodifestivalen - det är ännu en fjäder i hatten för ex-sjöboiten Tobias Karlsson. Som till andra meriter kan räkna samarbete med Max Martin och nya svensk-amerikanska gruppen Carolina Liar.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2009
Tobias Karlsson från Ystad/Sjöbo hade ingen aning om att han skrev en melodifestivalslåt. Bild: Tobias Karlsson
Tobias Karlsson från Ystad/Sjöbo hade ingen aning om att han skrev en melodifestivalslåt. Bild: Tobias KarlssonFoto: 

Tobias Karlsson växte upp i Sjöbo och Ystad, men bor numera i Hollywood där han jobbar hårt på att etablera sig som låtskrivare och producent. Till hans framgångar kan räknas Lambretta--Lindas hit Oh Father, och Infinite Mass-plattan 1991 (gjord 2004). Det var vid arbetet med den senare som han först träffade Rodrigo Pencheff, känd som "Rodde" eller "Rigo", medförfattare och även artist i kväll när låten I Got U ska framföras för svenska folket.

Men låten skrevs inte med melodifestivalen i åtanke, berättar Tobias. Inte alls:

Annons

- Rodde var i Los Angeles med Teddybears och hade bokstavligen en halvtimme över innan han skulle åka till Coachella-festivalen i Palm Springs. Han lurade in mig i studion och vi byggde ett beat, jag spelade gitarr och Rodde improviserade. Nästan allt som är i låten är sådant som vi gjorde under den halvtimmen.

Resultatet blev något Tobias själv kallar en retropartylåt. Att ha kommit med i festivalen är förstås en framgång, men Tobias vet inte riktigt hur han ska värdera den:

- Jag har bott utomlands i nästan sex år så jag har missat hela hypen kring melodifestivalen, berättar han.

- Men jag förstår att det har blivit en riktig folkfest. Den person på SVT som kläckte iden att utveckla melodifestivalen till det den är idag var ett geni. Och att få ha med en låt känns jättekul.

Tobias kommer inte att vara på plats i Leksand i kväll, eftersom han jobbar vidare i Kalifornien. Men han kommer att sitta framför datorn och hålla tummarna. Och går låten vidare, funderar han på att komma till finalen i Stockholm.

Annars har det mesta jobbet på sistone centrerats kring bandet Carolina Liar, baserade i USA men med svenska medlemmar så när som på sångaren Chad Wolfe. Låtarna är gjorda av Tobias Karlsson, Chad Wolfe och illustra samarbetspartners som demonproducenten Max Martin och Cardigans Peter Svensson.

Ett modernt arenarocksound, åt Killers- eller Coldplayhållet, verkar ha varit modellen för Carolina Liars nysläppta debutplatta

- Vi pratade faktiskt inte så mycket om influenser, berättar Tobias. Men artister som nämndes var Bruce Springsteen och Roy Orbison. Ord som användes mycket var ''arena'' och ''hårdrockstrumfill''.

Plattan släpptes först i USA, inte utan framgång:

- Förstasingeln var tvåa på den samlade alternativrocklistan, säger Tobias. Och andrasingeln håller just nu på och klättrar. Dom flesta låtarna har placerats i en mängd olika TV-serier och filmer. Och försäljningen har gått upp väldigt mycket senaste månaden.

Annons

I vår släpps Carolina Liars Coming To Terms släppas i Storbritannien och andra, väl valda delar av Europa. Unde tiden fortsätter Tobias Karlsson sitt samarbete med Chad Wolfe, och att jobba med sin Hollywood-dröm:

- Att kunna bestämma när och om man vill gå upp på morgonen är för mig den största belöningen, beskriver han.

- Att man sedan dessutom arbetar med sin hobby gör det hela ännu bättre. Men man måste vara beredd att arbeta hårt och fokuserat, och det är inte alla som gillar det.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons