Annons
Nyheter

Lundells höga torn

Eller skorsten. Högt är det i alla fall, 16 meter över marken. När jag nu läser både Ulf Lundells roman Vädermannen och Håkan Lahgers bok om Lundells inspelning av Den vassa eggen så kan jag förstås inte låta bli att tänka på debatten i Allehanda om det alltför höga lundellska tornet, alltså konstnärens Antony Gormleys betongskulptur på Kivik Art Centre.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2008
Foto: 

Vad tycker Lundell - egentligen - om idén att göra en skulpturskog av Lilla Stenshuvud? I romanen finns en skildring av när två av Ulf Lundells tre alteregon (konstnären och författaren) ska lägga kamouflagenät över en betongkub på en åker.

I fjol, när Kivik Art invigdes, stod en ''betongkub" på en riktig åker. Lundell hävdade att den störde utsikten. Nu är ''kuben" borttagen. Så dumt! Hade jag aldrig gjort, om jag hetat Sune Nordgren. Om markägaren fäller ett träd eller har fel färg på korna, klagar Lundell då också?

Annons

Innan jag fortsätter: Även om Håkan Lahgers egen skilsmässa fått honom att något övervärdera skilsmässoskivan Den vassa eggenså har han skrivit en högst läsvärd bok om Lundells liv kontra poesi, rockpoeten och människan. Rekommenderas!

Fascinerande att tänka sig att Ulf Lundell en sen kväll ska ha tänt lamporna i sov- och arbetsrummen, tagit med kikaren och smugit ut på en nattlig promenad till Lilla Stenshuvud, klättrat upp genom skorstensgången, stått högst upp i tornet och spejat in genom fönstren till sig själv, för att kolla om man ser in. Eller tog han bara chansen som granne att få bort ett fult konstverk i naturen?

Jag tycker inte skulpturen är ful - tvärtom är det märkligt att något så stort och apart smälter in så bra - men undrar om jag inte hade varit lika nojig om jag bott tvärs över åkern. Ser dom mig? Tittar dom på mig nu?

Alla har rätt att ha åsikter om konst men ingen åsikt är mer rätt än en annan. Mycket konst tvingas på en (på gator, i gallerifönster och när jag besöker Sjöbo bibliotek) men jag skulle aldrig kräva att den ska bort och förstöras. Intressant däremot att diskutera om storslagen utomhuskonst bör kräva byggnadslov - eller kan jag fylla vår trädgård med Gormleytorn, om den blir en skulpturpark?

När jag återbesökte Gormleys skulptur så la jag märke till att någon ansvarig i viss mån håller med mig (och Lundell). Några bänkar blockerar nu det livsfarliga hålet så att man inte kan ramla ner och slå ihjäl sig från scenen/balkongen. Men är inte det att sabotera skulpturen? Den ska ju vara farlig, sa Antony Gormley på pressvisningen.

Konserttips:Ulf Lundell unplugged i Malmö (19/10) och Köpenhamn (15/11).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons