Annons
Nyheter

Lundells gitarrist kommer hem till byn

I kväll (13 juli) står gitarristen Jens Frithiof på scen med Ulf Lundell på Christinehof – och för båda är det lite som att komma hem.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2005

Lundell har kvar sitt hus vid Stenshuvud, och 33-årige Jens är uppvuxen i Nybrostrand, där hans föräldrar ännu bor.

Sedan elva år tillbaka bor dock Jens Frithiof i Stockholm. Han försörjer sig som heltidsmusiker, efter att ha gått musikgymnasium i Malmö, folkhögskola i Skurup och en populärmusikutbildning på Musikhögskolan i Stockholm.

Annons

Tidigare har han bland annat turnerat med Charlotte Nilsson (Perelli) och Ana Johnsson (hon med Spiderman-låten "We Are").

Men sedan tre år tillbaka ingår Jens i Lundells turnéband, och även på den planerade skivtrilogi som inleddes i fjor med "OK Baby OK". Sommarens turné gör 21 stopp på fem veckor, men mitt i alltihop har Jens hittat en spelledig dag som han tillbringar på Österlen. I söndags spelade Lundell & Co i andra änden av landet, i Luleå.

– Luleå gick jättebra, en fantastiskt bra publik. Men det var väldigt, väldigt varmt, berättar Jens.

– Mitt i spelningen kom ett åskväder, men det var till allas lycka tror jag. Det lättade upp så man kunde andas.

Jens beskriver bandet, som bland annat omfattar Lundells gamle parhäst Janne Bark, som väldigt turnésuget efter två års spelningsuppehåll.

– Lundellpubliken är väldigt hängiven, berättar Jens. En trogen publik som följer Ulf. Man känner igen en del ansikten från spelning till spelning. Jens Frithiof hamnade i Lundellhägnet efter att organisten Markus Olsson rekommenderade honom.

– När jag hittade Ulfs röst på min telefonsvarare undrade jag om det verkligen var han, eller om någon drev med mig! skrattar Jens.

– Det var självklart en ära. Jag har alltid gillat Ulf, tycker han är Sveriges bästa artist. Den sortens gitarrmusik, lite Springsteen, Dylan och den skolan älskar jag och det blir förstås extra kul att spela den musik man har närmast hjärtat.

Ska man tro Jens Frithiof så är han och de andra killarna i bandet inte några rena "komphundar", utan har viss frihet att tillföra musiken sina egna idéer.

– Som bandledare tycker jag Ulf är väldigt flexibel, även om han har bestämda åsikter om vad han vill med musiken. Han lyssnar gärna på idéer, och det känns som ett givande och tagande.

Annons

Vilka kvalifikationer ska man då ha, om man ska klara rollen som guitarslinger hos Lundell?

– Oj, det var en bra fråga! utbrister Jens.

– Man får nog vara lyhörd och flexibel. Och man ska inte glömma att Ulf och Janne Bark samarbetat i över 20 år. Det gäller att hitta ett komplement till dem som passar in.

– Sedan skadar det inte att vara välorganiserad också. Man får kunna många låtar " han har ju trots allt skrivit runt 500!

Två timmar före varje spelning får bandet låtlistan, som varierar från kväll till kväll. Vissa låtar åker in och ut ur setet, även om lejonparten är den samma.

Timmen före konserten används till att ladda upp. Backstage med en bergsprängare fullpumpad med Stones, Springsteen och Faces.

– Man är rätt seg efter att ha rest nio timmar i buss, förklarar Jens Frithiof. Så man kan behöva komma åt den där energin och lyckan som man i bästa fall upplever när man lyssnar på rockmusik.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons