Annons
Nyheter

Lösryckta nöjesbulletiner

Nyheter • Publicerad 11 januari 2007
Foto:  

Dantes gudomliga komediska bli opera, med planerad premiär för påven själv i Vatikanen.

Visionerna av himmelriket ska ackompanjeras av klassisk musik och opera. Medan helvetet, enligt BBC, ska skildras till tonerna av rock, punk och rave. Den musiken funkar bäst för att skapa en "helvetisk atmosfär", enligt kompositören Marco Frisina.

Annons

Ja, vad ska man välja? En evighet bland kyliga moln, till tonerna av tjocka gubbar och bredbarmade tanter som gastar operaarior till harpospel - eller rock'n'roll och värme i halvdunkel klubbmiljö med fullständiga rättigheter? Har du bestämt dig? Ja, jag tänker inte berätta vad jag siktar på - bara att jag kallt räknar med att träffa påven där.

Årets mest spelade låti radio 2006 var Shakiras Hips Don't Lie. Konstigt. Jag kunde ha svurit på att det var Boten Anna. Den har i alla fall gått nio av tio gånger jag slagit på radion. Och tio av tio gånger jag slagit av. Eller är det bara jag som har haft en bad ear day?

Kikki Danielsson har vrålbantatoch gått ner elva kilo, rapporterar kvällstidningarna. Starkt jobbat. Nu är hon i bättre form. Jajamen: cylinderform! En kostexpert tokströk i hennes diet, och bort åkte exempelvis "statoilkorvarna". Va? Ä;;;r det mat? De där avlånga proverna på allvarliga hudskador, sakta rullade på heta, oljiga teflonvalsar?

De trodde jag låg där som något slags varnande exempel. Att de tvingar ner folks fingrar mellan valsarna när de försökt snatta eller smita från bensinnotan. Eller ännu värre - tvingar dem att äta en korv.

Morrissey förhandlarom att ställa upp i schlager-EM, noterar jag med viss förskräckelse. Men det är inget emot skräcken hos Morrisseys fans. Här har de i åratal identifierat sig med en missförståddhetens apostel, odlat sin cynism, svartsjukt vårdat sitt intellektuella utanförskap - och så går aposteln själv och gör en Lordi.

Men inget förvånar längre. Anständighetens vallar bröts för länge sedan. Närmare bestämt när David Bowie sjöng i Bingolotto. Numera är det fritt fram, rakt av. Spela nakentuba i Bolibompa, kolla om jag bryr mig.

Sverige har fåttsin första "4D-bio". På Tekniska museet i huvudstaden kan man uppleva fåglar sväva över ens huvud och stolen skaka till jordbävningar eller biljakter, medan rök, vatten eller bubblor sprutas ur stolsryggen framför. Bli inte förvånad om du efteråt finner ett visitkort från fågeln i ditt hår.

Detta kallar de "framtiden". Pah! Det här är tekniskt mumbo-jumbo, vars effekter med lätthet och till en ringa kostnad kan återskapas hemma. Det mesta kan ju trots allt ordnas med lite ståltråd och silvertejp, som jag brukar säga. Låt bara din sambo snurra din fåtölj till tornadorullen Twister,köra en vattenpistol i nyllet på dig till Titanicoch drämma till dig med en kall fisk till Monty Python's Fish slapping dance.

Effekten av detta kommer att vara stark, omedelbar och helt extraordinär. Genast kommer du att uppskatta vanlig plattbio mycket, mycket bättre.

Lars Thulin erinrar om att en inställd vinter är också en vinter. lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons