Nyheter

Lösningen på äggplågan

Nyheter • Publicerad 10 januari 2007
Lösningen på äggplågan
Lösningen på äggplåganFoto:  

Stefan Idemark, på Radio Active, är också noga med de kokta äggen. Han delar till fullo mitt missnöje med de absolut flesta hotellens misslyckade ägg men han har dessutom ett positivt exempel. Det roliga är att jag gjort samma erfarenhet men det återkommer jag till när vi läst Stefan mail:

"Hej Robert! Läste din krönika härom dagen gällande äggens mer eller mindre bedrövliga skick på hotellen fruksostserveringar världen över.

Som äggälskare håller jag fullständigt med dig och har samma upplevelser som du. Men i Paris för några år sedan upplevde jag och familjen ett i mitt tycke genialiskt upplägg på det här med frukostägg.

Vi bodde på Hotel Belle Epoque (ett litet men mycket trevligt hotell i centrala Paris) och i deras frukostmatsal fanns denna enkla men genialiska "lilla uppfinning". Enkelt beskrivet: en metallbehållare, ca 40x50 cm, delvis fyllt med vatten som konstant hölls kokande medelst sladd i väggen.

Bredvid låg råa ägg vackert upplagda i en korg. Där fanns också specialdesignade "typ" matskedar, där skaften var extra långa och böjda så att de gicka att hänga över kanten på vattenbehållaren. Man tog helt enkelt ett okokt ägg, placerade det i "skedkoppen". Hängde sedan skeden över kanten på behållaren och "per automatik" kom då ägget några centimeter under den kokande vattenytan. Sedan lät man skeden/ägget hänga där precis så länge man själv ville. Efter en stund – voila"– hade man sitt egenhändigt perfekt kokta frukostägg och starten på dagen var fulländad. Ett eventuellt misslyckande kunde inte skyllas på någon annan än dig själv och då har man ju en stor portion översende – eller hur? Har konstigt nog aldrig sett denna lilla "ägg-kokar-uppfinning" mer än på detta trevliga hotell i underbara Paris. Hälsningar Stefan Idemark"

Tack för det Stefan! Det verkar som om fransmännen tar hem även denna viktiga matfråga. Jag har nämligen upplevt samma genialiska maskin på ett hotell i sydfranska Arles för några år sedan.Men endast där. Äntligen fick jag bekräftat att den även finns på andra platser.

Nu måste frågan gå vidare till alla våra läsare – har någon annan än Stefan och undertecknad stött på denna äggmaskin? När, var, hur? Maila mig så vi får veta, tack.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.