Nyheter

Lobbad gubbe lär av gothbrud

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2006
Lobbad gubbe lär av gothbrud
Lobbad gubbe lär av gothbrudFoto: 

Visste ni att man kan köpa biljetter till pågatågen med bankkortet i en liten automat som mest ser ut som ett avancerat spel? Det hade jag inte en aning om. Där stod jag och svor, som vanligt, över de urusla biljettautomaterna som är synnerligen njugga när det gäller att acceptera sedlar. Vill man vara säker på att få en biljett måste man vara utrustad med en försvarlig hög, alternativa hundralappar.

Efter att ha tröskat igenom min sedlar och fått nobben vände jag mig till en ung dam i svarta kläder, stenhårt sminkad och med ett kolsvart hår spretande åt alla möjliga håll, och frågade om hon möjligen hade några fräscha hundralappar att byta mot mina odugliga.

Hon tittade på mig med en frågande min, log lite och frågade om jag inte hade något plastkort. "Jovisst", svarade jag. "Köp en biljett med det då", sade hon och såg uppfodrande på mig. "Ähhh, hur gör man då?" slank det ur min mun och nu var det solklart för gothbruden att här hade hon att göra med en riktigt lobbad svennegubbe.

"Ta hit", sade hon och jag räckte snällt över kortet. "Vart ska du", frågade hon. "Till Köpenhamn", svarade jag och då tittade hon på mig som om hon funderade över om hon kunde släppa iväg mig till den stora staden så fullständigt borta som jag verkade. Men så gjorde hon några raska rörelser med kortet, tryckte in några runda hål och vips så spottade maskinen ut en biljett.

"Såg du nu hur jag gjorde", frågade hon, Jag nickade ivrigt. "Det var väl inte så svårt", avrundade hon och klappade mig moderligt på armen.

Egentligen borde jag känt mig förolämpad och dum i huvudet men jag var bara väldigt glad. Varför vet jag inte riktigt. När jag klev på tåget till Köpenhamn såg jag henne igen. Hon skulle också över sundet. Hon upptäckte mig och pickade lätt med pekfingret mot sin tinning. Jag slog ut med armarna i en uppgiven gest. Vi log konspiratoriskt mot varandra. Jag funderade över om hon var på väg till Nørrebro för att slåss med polisen?

I dag är det inte någon bulles dag utan den stora slappa-inte-göra-något-nyttigt-alls-dagen. Hoppas det blir regn, grått och trist. Jag har gott om böcker, kylen full av mat, massor av stearinljus och ett nytvättat duntäcke i sängen...

Ha en riktigt bra helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.