Annons
Nyheter

Ljuvliga dofter som dröjer kvar

Nyheter • Publicerad 21 september 2004
Robert Dahlström
Robert DahlströmFoto: 

Jag lyfter lite diskret på min mustasch med vänster pekfinger och för den på så sätt något lite närmare min näsa och så drar jag in den förekommande doften. Det är nämligen så att min mustasch fungerar som en doft-minnesbank. Har jag nyligen kysst en trevlig dam dröjer sig hennes doft kvar i min mustasch och jag kan återvända till den när jag vill.

Under en begränsad tid, vill säga. Ty det är viktigt att i sammanhanget påpeka att jag är ytterligt noga med att tvätta min mustasch och mitt skägg med milt doftande olivtvål varje morgon. Det blir så att säga referensbotten för dagens kommande dofter.

Annons

Och om man inte är noga med tvagningen kan det bli som för en god vän till mig på den tiden han hade skägg:

"Jag träffade min tjej och vi pussades och då frågande hon om jag ätit grillat. Det hade jag - för två dagar sedan." Det är alltså färska dofter som gäller!

Överhuvudtaget är jag väldigt känslig för dofter vilket är lite märkligt eftersom jag varit rökare i många år. Men det är inte alla som förlorar lukt- och smaksinnena. En av de absolut härligaste dofter jag vet är från en kvinnas hud när hon ätit vitlök och dessutom nyligen tvättat sig med olivtvål. Vitlöken når huden via blodomloppet och doftar svagt och blandningen med oliv blir underbar. Särskilt om huden är solvarm.

Då vill jag snusa länge och väl och försäkra mig om att doften sitter kvar länge i min mustasch så jag kan gå omkring resten av dagen och återuppleva doftsensationen.

Jag kan också minnas dofter. Och jag kan förknippa olika doftminnen med olika människor - och djur. Olika våta hundar doftar (eller stinker) på ett individuellt sätt och jag kan mycket väl framkalla just Hundens delikata doftblandning av saltvatten, tång, sand och våt hund.

Och i söndagskväll gjorde jag en rejält stark currysås med lite överbliven kyckling och ris och den doften sitter faktiskt kvar i mustaschen trots morgonens noggranna tvätt. Märkligt. Eller så är det bara doftminnet eftersom curryn blev väldigt påtaglig.

Och självklart kan jag minnas doften av blommande syrener en regnig dag i våras och jag glömmer heller aldrig den ljuvliga doften av mina kära katter. En hund kan ibland stinka men en katt doftar alltid nytvättad och fräsch. Men skönast doftar en kvinnas hud...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons