Nyheter

Ljudupplevelse utöver det vanliga

Nyheter • Publicerad 30 september 2004

Mats Gustafsson, Sonic Youth with friends: Hidros 3 (Smalltown supersound)

Ystads konstmuseum har, under ledning av konstintendenten Thomas Millroth, lyckats engagera många intressanta och nyskapande konstnärer. Detta är den tredje skivan som spelats in på YKM: först Diskaholics anonymous trio sedan Bob Hund och nu alltså "Hidros 3" - som spelades in redan för fyra år sedan under Kulturbro 2000 - och som livemixades av Jim O' Rourke.

För dem som inte kommer i håg, eller ens var där, kan jag berätta att det var en annorlunda och spännande upplevelse i såväl utförande som inramning.

Framträdandet var uppbyggt kring ett antal musikstationer där musikerna befann sig i olika bås och det enda som avskärmade dem från den cirkulerande publiken var en slak lina med skylten: "Var vänliga vidrör ej musikerna". Där satt Thurston Moore och demonstrerade fuzzboxar inför en häpen publik som fotograferade, noterade och kliade sig i huvudet om vart annat. Där fanns också Lotta Melin iklädd en Audiodräkt, Kim Gordon, Lee Ranaldo, Mats Gustafsson med flera.

Morsgrisar kan mycket väl uppfatta det här som suspekt, och i vissa fall säkert rent av skrämmande, sträng och avvisande, men det är det inte alls, däremot möjligtvis; indirekt och spännande!

Jag får nästan för mig att det är ett soundtrack till filmen om en Saxofon som vägrar att hålla klaffen (!) och liksom bara huffar och puffar för allt vad han är värd och försöker att ta sig in i ett ljudlaboratorium.

En ljudupplevelse utöver det vanliga med musiker som använder sina instrument på ett otraditionellt sätt.

Naturligtvis låter det här inte som någonting annat ni hört - men det är ju liksom själva poängen: att man vågar ta ett steg ut i den musikaliska ovissheten och utforska något nytt. Det är egentligen inte märkligare än att när man tröttnat på så vill man gå vidare och prova något nytt!

Precis som med vin så kräver det här så väl koncentration som engagemang och ett visst mått av fantasi.

Lars Yngve

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.