Annons
Nyheter

Livet går vidare efter svältkatastrofen

Under den känsloladdade rubriken "Oklart om Måns får fortsätta som allsångsledare", med tillhörande dramatisk cliffhanger i svart fetstil, har den välkända svenska kvällstidningen placerat en liten ruta med en annorlunda rubrik.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2011

Afrikas horn. Namnet på en region som väcker känslor i västvärlden. Empati, skuld och obehag.

Precis som alla andra artikelserier eller mer löpande uppdaterade reportage har svältkatastrofen egna kapitel på tidningarnas hemsidor. Man orkar nästan inte läsa. Katastrofen är för stor och för omfattande, och människorna för långt borta. Det är som ett krigsreportage; för långt ifrån ens egen skyddade verklighet för att skräcken, sorgen, hungern och apatin ska få plats inuti vår referensram för sådana saker. Man reagerar olika på reportagen beroende på humör. Ibland gråter man. Ibland stänger man bara av dataskärmen eller lägger ifrån sig tidningen och går ut i solen. Man tränger bort de fasansfulla bilderna på människoskelett genom levande hud eller barn vars liv aldrig ens fick börja, och känner sig irriterat skamsen över att i nästa sekund inse att man glömt handla lax till kvällens grillning.

Annons

Man skänker pengar för att det är det rätta att göra. En timmes lön, några hundralappar eller en tjuga i någons bössa. Så mycket man nu tycker att man kan avvara. Sedan känner man sig lugnare. Man har gjort vad man kan och ingen enskild person kan förändra världen. Man går vidare med livet.

Jag är "man" i den här krönikan, och jag vet att det finns många som jag. Som inte riktigt orkar ta in allt det trasiga, smutsiga, fattiga lidandet. Som inte känslomässigt kan hantera sin egen roll i världens orättvisor. Som hellre vill se svältens offer som en stor massa, för ofattbar i omfattning för att ta in, än enskilda individer. Var och en med ett liv att slåss för som är precis lika mycket värt som mitt. Varje familj med förlorade familjemedlemmar som de älskar på samma sätt som jag älskar min mamma, pappa, syster eller mormor.

Förhoppningsvis förstår man efter ett tag att man inte behöver hjälpa alla för att hjälpa någon. Jag kan inga siffror, men jag vet att väldigt lite kan hjälpa väldigt mycket. Att rädda en enda av miljoner gör lika stor skillnad för den människan som att hjälpa tusen.

Förhoppningsvis inser man att man inte kan förändra världen för alla, men man kan ge någon chansen att växa upp.

Varje person som just nu är hungrig och törstig på Afrikas horn vill helst vara något annat än ett svältoffer. Det är bara så svårt att bli läkare, bonde, astronaut eller kär när man inte har någon mat. Det är så svårt att lägga ifrån sig tidningen och gå vidare med livet när man måste undra om man ska överleva dagen.

Anna Hjelm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons