Annons
Nyheter

Livet är en ständig konflikt

Helmtrud Nyström låter sina bilder växa fram ur naturen, från en trädgård, en badplats, en högmosse eller från det undersköna Haväng.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2008
Högmosse III
Högmosse IIIFoto: 
Vid Haväng.
Vid Haväng.Foto: 
Unga fäder.
Unga fäder.Foto: 
Fyndplats.
Fyndplats.Foto: 
Lediga dagar.
Lediga dagar.Foto: 

Bildernas landskap äger inte sällan grupper av träd eller hela skogsridåer, träden är ofta smala, bräckliga och de enstaka människorna eller människorna i grupp är ofta bleka och allvarsamma.

Bad är en vanlig aktivitet i bilderna, människorna är nära vatten eller i vattnet, färgerna är dova i grönt, svart och brunt. Koloriten kan brytas av små utropstecken i vitt eller blått.

Annons

Det är osäkert om det pågår ett samtal mellan människorna på bilderna, de förefaller mera upptagna av sig själva och bortvända från varandra.

Men Helmtrud Nyström inbjuder med sina berättelser både till tankar och samtal, vi kan tala i ljuset, som letar sig fram genom trädstammarna, där ljuset samlar sig i trädens kronor som bisvärmar. Där kan vi även, om vi vill lyssna, höra röster om livet.

Det är ögonblicksbilder fångade i färger och former, som vill berätta om en verklighet, som vi drömt om eller lagrat som ett minne i hjärnans spår.

Berättelsen vävs av realism, naturalism och sagans skimrande trådar och allt handlar om livet.

I bildernas rum lever människorna både i ensamhet och dunkel, bredvid ett liv i gemenskap och ljus, det är denna dubbelhet, denna kontrasttillvaro, som jag känner så starkt och tydligt i Helmtrud Nyströms bilder.

I ett enskilt ögonblick eller i en särskild situation på en utvald plats, kan detta uppenbara sig på arenan och spelplatsen, livet i sig rymmer konflikter, motsatser och kontraster. Det blir då så naturligt att idyllen får samsas med hotet, ljuset med mörkret och glädjen med sorgen.

Helmtrud Nyström klär i bildskönhet oro och ängslan, hon tränger undan dessa känslor och visar på förföriska miljöer och till synes glada och fria människor.

Men så är det inte, varje människas liv innehåller cykler, perioder av magra och fattiga oår och tider av goda och glada framgångsår. Och i samma situation kan rymmas både det ljusa och optimistiska och det mörka och det hotfulla.

Helmtrud Nyström bläddrar bland sina minnen, hon sluter sina ögon och återkallar sina drömmar, hon ger oss berättelser om livet, i bilder i olja och akryl med effektiva namn som Unga fäder och Fyndplats.

Men bakom dessa enstaka ord finns en sammansatt verklighet.

Annons

Konstnären ger oss av sina innersta tankar och minnen, hon delar sina inre berättelser med dig, som ser och går in i hennes bilder och du kan delta i samtalet, förvandla det från en monolog till en dialog.

Samtalsämnet har Helmtrud Nyström bestämt; livet är en konflikt!

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons