Annons
Nyheter

Litterär mash-up ger kalla kårar

När den historiska romanen möter fantasy och skräck, då ligger vägen öppen för vampyrer, varulvar och zombies att härja runt i Jane Austens England eller på Tom Sawyers Mississippiflotte. Välkommen till den litterära mash-upen.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2011
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Jag erkänner gärna att jag, av säkert ganska grumliga psykologiska orsaker, har en fäbless för varulvshistorier. Det är någonting med det där att vara oförskyllt drabbad av ett oblitt öde, kanske. Eller så gillar jag i hemlighet tanken på att yla mot månen, slita folk i stycken, känna det varma blodet spruta och kalasa på deras mjuka, bultande… eh, ja, i alla fall.

Följaktligen hajade jag till när jag i bokaffären spatserade förbi en bild av Henrik VIII – med varghuvud. "Henry VIII - Wolfman", skriven av AE Moorat. Så dumt. Och så genialt.

Annons

Henry var ju en av den engelska historiens blodtörstigaste konungar, vilket här alltså ges en helt ny twist. Tänk om hans många fruar inte alls blev avrättade, utan… uppätna?

Låta bli att köpa boken kunde jag inte, i alla fall inte efter att ha bläddrat i den och funnit den actionladdat välskriven. Henry lever upp när han får byta det strikta hovlivet mot fria krumbukter under månskenet. Och det finns, makabert nog, en del humor i att kungen benhårt bestämmer sig för att inte äta upp folk men sedan råkar göra det i alla fall. Oops, I did it again.

Sedan förloras storyn dess värre i en bisarr bihandling där varulvar organiserar sig för att ta över hela riket. Vad de nu ska med det till. Föda upp får?

Denna "mash-up" - den historiska romanen re-mixad med skräckromanen – är rena farsoten i framför allt England.

Eller vad sägs om vampyrromanen "Wuthering Bites" av Sarah Gray, "Abraham Lincoln - Vampire Hunter" av Seth Grahame- Smith, "The Adventures of Huckelberry Finn and Zombie Jim" av Bill Czolgosz eller Austen-spinoffen "Mr Darcy, Vampyre" av Amanda Grange. Vad tror ni, vänder sig Jane Austen i sin grav? I så fall ligger det ju något i vad Amanda säger.

Inte ens sagokaraktärer är heliga i "Pinocchio, Vampire Slayer" av Van Jensen och "Alice In Zombieland" av Nicholas Cook.

Det som är spännande med den nya genren är själva leken. Som väl utförd, med den rätta glimten, kastar in historiska fakta i cementblandaren ihop med tidskänsla och lite kalla kårar. Kanske kan nya läsare, uppfödda på "Twilight" och "Harry Potter" finna en väg framåt i detta.

Men sedan tar någonting emot, i magkänslan. Är det inte ett rätt billigt och fånigt sätt att, om uttrycket tillåts, gjuta blod i avsomnade litterära ådror? Kan det tas på allvar, när allt man gör är att kasta in lite övernaturligheter och rör runt? Det har ju Stephen King gjort i decennier, och inte har det resulterat i några ständigt-på-nobelprislistan-spekulationer.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons