Annons
Nyheter

Lite lokalt skvaller från festen

Nyheter • Publicerad 6 maj 2009
Lite lokalt skvaller från festen
Lite lokalt skvaller från festenFoto: 

I tisdags kväll delade vi ut Ystads Allehandas Kulturpris på 25 000 kronor och kvällen avrundades på en av stadens bättre restauranger. Stället har en stor fördel enär det ligger i samma hus som jag bor så jag kan enkelt ta hissen direkt från restaurangen upp till min våning.

Där samlades ett 40-tal inbjudna gäster såsom alla tidigare kulturprisvinnare, alla nominerade till årets pris och så juryn och lite annat löst folk som är trevliga att umgås med några timmar. Och det handlar icke om enbart äldre kultursnobbar som undertecknad och några till utan blandningen var rejäl.

Annons

Där gled vår första vinnare cirkusartisten Tomotie Girardon omkring med sina två damer Adelina Kastrati och Matilda Mattisson. Man vet aldrig vad som kan hända när Timotie är i närheten. Denna kväll skojade han med oss genom att gå omkring med en stor spritflaska som han då och då demonstrativt drack ur. De som inte kände honom blev lätt förskräckta men vi andra visste förstås att det bara var vatten i flaskan. Han började i alla fall inte leka med eld och det är vi tacksamma för.

En annan kär bekant på våra kulturprisfester är litteraturkännaren och språkmänniskan Marie-Louise Wentzel som utan vidare diskussion bar kvällen häftigaste dräkt i sprakande färger och självklart med matchande skor. Parat med hennes utstrålning, sitt ytterst verserade sätt och sin vältalighet hamnar hon i centrum var hon än befinner sig. Som vanligt pratade vi om olika språk.Vid sin sida har hon de senaste åren haft svägerskan Grethe Wenzel som är danska och bor i Köpenhamn. Så fick jag tillfälle att prata lite danska och så ger hon en lätt internationell fläkt åt festen.

Om Madame Wentzel är den mest välklädda kvinnan på festen så är grabbarna i musikgruppen Le Batallion des Fous (vinnare 2007) hennes motsvarighet på svärdssidan. Anförda av Gunnar Bramstång ser de ut som om de just klivit ut ur en tavla av Dardel. Ytterst eleganta ungherrar.

Och så är, som vanligt, min granne och kamrat sedan många år, Ulla Winberg med maken Bertil Winberg, med på kalaset och hon och jag kan skoja och munhuggas i timmar. Alltid positiva och glada människor fast de gick lite tidigt eftersom herr Winberg skulle upp tidigt och spela golf. Alla har vi våra böjelser.

Och den självklara medelpunkten var förstås årets vinnare cirkusartisten Rebecka Nord. Hon ville aldrig gå hem och lämnade lokalen tillsammans med oss som alltid går sist. Som cirkusartist är hon förstås stark och jag utmanande henne på armbrytning och hon ställde upp. Min blygsamhet förbjuder mig att avslöja hur det gick.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons