Annons
Nyheter

Linus Tunström gör "Mästerverk" för SVT

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2005

Linus Tunström har gjort flera prisbelönade kortare filmer på sina utflykter från teaterscenen, där han är en av Sveriges mest hyllade yngre regissörer. "Mästerverket" blir hans största tv- eller filmprojekt hittills. I september börjar inspelningarna.

Handlingen kretsar kring en präst med både sexuell och andlig prestationsångest, som vill ge sin församling på den lilla orten en vacker kyrkomålning, ett mästerverk, och bjuder därför in en konstnär. Något han för ångra.

Annons

Manuset är skrivet av Hans Renhäll och har en absurd underton och en sensmoral som är klar.

– Slutmålet ligger i att inse att det inte är det stora geniverket som ska komma och frälsa en utan det handlar mer om att acceptera sig själv där man befinner sig, säger Linus Tunström. Han beskriver "Mästerverket" som en blandning av Lars Molin och David Lynch. Ingen komedi, men heller inget rent drama utan någonting däremellan.

– Det jag försöker göra på teatern är saker som är svarta och mörka. Men gör man det på allvar så uppstår det automatiskt en komik. Humorn går han i hand med tragiken. Den ska balanseras däremellan.

De relativt okända skådespel-arna Tobias Hjelm och Marcus Groth spelar huvudrollerna i "Mästerverket".

– Jag har velat välja folk som inte är så kända för den vanliga publiken så man inte ska ha för mycket referenser. Desto mer känd är Ulf Brunnberg, som efter sin guldbagge-belönade roll i "Fyra nyanser av brunt" nu gör ytterligare en stor dramatisk roll efter att tidigare mest varit känd för komiska roller. I "Mästerverket" spelar han en patriark som styr sin familj med hård hand.

– Jag har sett honom både i Jönssonligan och "Fyra nyanser av brunt". Det är en tung snubbe och det är kul att ge honom en ovanlig roll som förhoppningsvis blir en bra krock, säger Linus Tunström.

Linus Tunström har mest regisserat teater, men hans kortfilm "To be continued" vann pris på filmfestivalen i Cannes 2000. Han sneglar nu allt mer på att göra en långfilm. "Mästerverket" är ett steg i den riktningen.

– Jag tänker mig nog att jag i en framtid kommer att göra en långfilm. Om vägen dit är kort eller lång vet jag inte. Men det är självklart jätteroligt att få chansen att prova på något där jag tycker jag har fått med mycket av egna teman.

– Jag har lösa idéer, men inget som är så konkret att det finns ett nedskrivet manus. (TTSpektra)

Mikael Forsell

$LOC_OFF$Linus Tunström regisserar nya SVT-satsningen "Mästerverket". En seriei fyra delar som sänds hösten 2006. "Den har en fot i Lars Molin och en
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons