Annons
Nyheter

Linnés alla sidor i SVT:s julsatsning

Han är Sveriges mest hyllade vetenskapsman i historien. Men i SVT:s stora dramadokumentär om Carl von Linné framträder även de mörka sidorna.– Det är en skildring i helfigur, säger Reine Brynolfsson, som spelar Linné.
Nyheter • Publicerad 22 december 2004
Linné med sin välgörare, drottning Lovisa Ulrika (spelad av Erika Höghede). bild: Joakim Strömholm/SVTBildtext
Linné med sin välgörare, drottning Lovisa Ulrika (spelad av Erika Höghede). bild: Joakim Strömholm/SVTBildtextFoto: 

"Linné och hans apostlar", som sänds i fyra delar med start på annandagen, är en dramadokumentär.

Dokumentära inslag från naturforskarens liv varvas med dramatiserade spelscener. Handlingen spänner över 50 år från 20-årsåldern till Linnés död, 70 år gammal 1778.

Annons

Reine Brynolfsson gestaltar botanikern, som kom att ordna naturen genom att kartlägga och katalogisera en stor del av den i hans berömda "Systema naturae".

Som de flesta andra växte Reine Brynolfsson upp med den romantiserade och idoliserade bilden av Linné.

Men när han grävde djupare om personen och hans verk inför inspelningen upptäckte han nya sidor som gjorde personen han skulle komma att spela mångfacetterad.

– Jag hade ingen stark bild av Linné utan såg mer framför mig en blomsterkung som sitter i en äng med ett faderligt leende, säger Reine Brynolfsson och drar på munnen.

– Men det var en helt annan människa jag mötte när jag började läsa mer, fortsätter han. De dramatiserade scenerna visar bland annat en Linné som älskar kvinnor och förtrollas av deras charm. Bland annat hade han drottning Lovisa Ulrika som välgörare.

Och i de dokumentära inslagen tas även upp den delen av hans forskning som var mer kontroversiell än den som handlade om blommor och bin.

Linné hade nämligen bland annat bestämda åsikter om rasbiologi och tankar om att Gud redan under människas liv på jorden skulle straffa den som begått omoraliska handlingar.

– Det var en oerhört spännande tid. Linné forskade och hade sina teorier, men det var inte med ont uppsåt utan han trodde ju att det var så.

– Det är mycket man studsar inför i dag, men vi sitter med facit. Det är en helt annan sak, påpekar Reine Brynolfsson. Det är den nyligen Augustprisvinnande författaren och idéhistorikern Sverker Sörlin, som har skrivit idémanuset till "Linné och hans apostlar". Den första delen handlar till stor del om Linnés forskningsresa till Lappland 1732, som blev något av startskottet för hans vetenskapliga karriär. Resultatet av den resan blev boken "Flora lapponica", som väckte stort uppseende. De resterande delarna av "Linné och hans apostlar" sänds den 28 och 30 december och 2 januari. (TT Spektra)

Mikael Forsell

STOCKHOLM
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons