Annons
Nyheter

Lillasyster Pier Pressure ny för i år

Det var dagen nummer två i Göteborg. I söndags var det Metaltowns lillasyster Pier Pressures tur att vissa upp för festivalsverige vad de kan stoltsera med.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2007
Raised fist höjde stämningen på Pier Pressure i göteborg i helgen. Bild: Tom Wall
Raised fist höjde stämningen på Pier Pressure i göteborg i helgen. Bild: Tom WallFoto: 

Som svaret på det finns en hel del stora namn på listan, bl.a. My Chemical Romance som med senaste The Black Parade har gjort sig ett namn världen över. Mer tillkommer självklart, albumaktuella Avril Lavigne, Billy Talent, Mando Diao, CKY, The Sounds, Blindeside och Neverstore spände musklerna och visade vad de gick för.

Pire Pressure är helt nytt för i år och ska vara som en fortsättning på Metaltown, fast den här gången är det inte metal och hårdrock som står i centrum utan istället spelar band som brukar sorteras under punkrock- rock- och fashioncoregenrerna. Och om det var äldre män i långt hår och rejäl ansiktsbehåring som gällde under lördagens Metaltown, då var det tjejer i tonåren med tupperat hår och rikt med smink på Pier Pressure. Invigde gjorde Blindside på scen två och Tony Cliffton på Close-up scenen. Blindeside har en hög standard på sina framträdanden och de gjorde oss inte besvikna. En bra start och stämningen lägger sig på festivalnivå. Vädret spelar som alltid in, och det ligger lite i luften att det är svensk sommar och att en skur kan komma vilken sekund som helst.

Annons

Organisationsmässigt höll det sig på samma klass som gårdagens, även de olika stånden hade stannat kvar från Metaltown med varor hängandes från taken till allmän beskådning. Gratis kramar gick även att köpa lite var som helst, det fanns massor med plakat som besökarna bar runt där "Gratis Kramar" stod på i princip alla, med undantag för de som även har lagt till pussar i sortimentet. Undrar vad festivalledningen tycker om denna olovliga försäljning? Inget tydligen, det fortgår.

Senare under kvällen går Gorgol Bordello upp och plötsligt har de säkerthetsansvariga fått för sig att det kan bli farligt framför scen och låter då bara ett fåtal få gå in. Det resulterar i att en tredjedel av området längst fram framför scen är tomt. Fler problem dyker upp, Fotografer tvingas att, för att få fotografera stora dragplåstret My Chemical Romance, skriva under ett kontrakt där de ger bort alla rättigheter till sina bilder till MCR:s skivbolag. Det leder till en bojkott av bandet och det är även därför som Allehanda inte har några bilder på dem.

Annars var allt frid och fröjd. Popsnörena och Emokidsen stormtrivs och vädret höll i sig ända fram till My Chemical Romance, som var sist ut. Största bandet på festivalen och de band som gestaltar allt vad fashioncorescenen är. Efter festivalens slut lyckades Allehanda få tag på CKY:s Gitarrist Chad I. Ginsburg som ställde upp på en intervju med bandet i Rockbaren, inne i Göteborgs centrum.

CKY, som är en förkortning på Camp Kill Yourself, startade 1994 i West Chester under namnet Foreign Objects. De har släppt Fyra album varav det senaste har namngivits An answer can be found och släpptes 2005.

En förutsättning för intervjun var att vi inte ställde några standardfrågor, och istället slog vi oss ner med bandet, för en mer avslappnad pratstund. Chad och resten av grabbarna i bandet, förstärkta av Bam Margera, är tillbakadraget trevliga och börjar reflektera om att vara med i ett band när vi börjar intervjun.

- Man brukar ju säga en hel del om gifta par och att de grälar så mycket. Ett par är ju bara två, vi är fyra som har samma situation! Att spela i ett band är nog det svåraste jag varit med om. Det är så många personligheter, idéer och problem som man måste kunna ta och arbeta sig igenom, säger Chad I. Ginsburg.

Och de har dom tydligen lyckats med, och många andra med dem. När vi börjar diskutera spelningar kommer Pier Pressures headliners My Chemical Romance in i samtalet.

- Vi struntar egentligen i vilka band vi spelar med. De får göra sin grej och vi vår. Men det finns många unga människor som MCR har förstört. Det är helt galet. Men kan vi bara föra vidare vår musik till fler människor och om endast en enda MCR-fan börjar lyssna på oss istället, då är vi nöjda.

En ödmjuk attityd är något som kännetecknar bandet. Live är det självklart kaxigt och uppnosigt. Nu efteråt är det lugna trevliga killar som ställer upp för sina fans. Hela tiden kommer det fram människor som vill hälsa, ta ett foto, bjuda på en öl eller bara skaka hand. Det är inget som är svårt för dem. De har en mycket god kontakt med sina fans. Att kultprofilen Bam Margera, som ofta filmar CKY och använder mycket av deras musik till sina filmproduktioner, drog till sig mycket folk och mångas uppmärksamhet är inte så svårt att förstå. Han är ett välkänt ansikte efter sin Skateboardkarriär och sina involvering i humorprogramet Jackass. Likaså en god vän till bandet som ofta hänger med på turnéer.

CKY har precis bytt skivbolag och gått över från Island Records till Roadrunner Records, en förändring som är väldigt välkommen i bandet.

Annons

- Nu kan vi göra med vår musik som vi vill. De ligger inte i ryggen och pressar en längre, och de är framför allt mer ärliga nu. Innan när vi låg på Island Records försökte vi få en turné med svenska In Flames, men vårt skivbolag tyckte de var för hårda för oss. De ljög för oss, de sa istället att In Flames skivbolag begärt dubbelt betalt för spelningarna. Vi slipper sådant nu, avslutar Chad I. Ginsburg.

CKYRoligt, roligt, roligt! Ett rockband som vet hur man rockar ordentligt. Rikt med publikfrieri och Jack Daniels regnar stundtals över publiken. Det är såhär det ska göras. Att det då och då kläms in en Cher-sampling och "do you believe in love" ekar över hela festivalområdet är bara så klockrent roligt. Musiken då? Även där är det som rock "n roll ska vara; rakt, snyggt och lekfullt.

Betyg: 4/5

Mando diaoTrendsättarna för svensk pop & rock går upp på en minimerad scen och levererar, men engagerar det? Nej, och att inte kunna engagera sin publik är ett stort minus. Musiken håller utmärkt live men det blir ändå inte bra. För stor scen skulle jag chansa på. Mando diao brukar ju ofta tituleras som Sveriges bästa liveband, en klar överskattning.

Betyg 3/5

Gogol BordelloDen garanterat märkligaste upplevelsen på hela festivalen är en upplevelse som får en att undra om artisterna går på någon slags illegal substans eller om bandet drivs av ren lycka, den känsla som förmedlas är i vart fall helt galen, och den smittar av sig. Bandet kan närmast beskrivas som en kombination av österländsk folkmusik med inslag av punk. Med en sångare som är det närmaste en pirat någon någonsin kommit eller kommer komma och en skäggig violinist som närmast ser hämtad direkt ur en svartvit arkivfilm från Sovjet kan det inte gå fel!

Betyg: 4/5

Avril LavigneAllt går i chockrosa, till och med mick och mickstativ. Det märks att Tjejidolen inte vill göra sina fans besvikna. Hon kör på och tar ibland fram sin, även den, chockrosa gitarr. Allt är gulligt och hela Pier Pressure står upp, de i ölbaren och vipbaren står på borden för att kunna se. Och när hon kör igång gamla godingar som "sk8erboy" är alla med. Hon har tydligen något speciellt, sorgligt nog förstår jag inte vad det skulle vara..

Betyg: 2/5

My Chemical RomanceDe är fashioncorens odiskutabla kungar, och de gör det dom gör precis som dom ska göra det och får spinn på det mesta. Det är fruktansvärt lättnynnat och hela publiken är i extas. Vad de representerar för en kultur har ingen betydelse här. Det är såhär framträdanden ska göras om det är MCR.

Annons

Betyg 4/5

Jonatan Åstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons