Annons
Nyheter

Lika plågsamt ovisst som alltid

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest bjöd egenligen inte på några överraskningar överhuvudtaget.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2012

Programledarna pratade traditionsenligt taskig engelska och drog patenterat lökiga skämt. Samtliga förhandsfavoriter – Grekland, Cypern, Ryssland, Irland – gick vidare, liksom mina personliga ögonstenar Albanien och Ungern. Och den där förfärliga Facebook-låten (som för övrigt borde ha gett David Fincher och Aaron Sorkin stimpengar) behöver vi förhoppningsvis aldrig höra igen.

Allt är i sin ordning. Nu kan vi börja på riktigt.

Annons

Sverige är som bekant alltid storfavorit i Eurovision Song Contest. Åtminstone i Sverige. Det har raljerats åtskilliga gånger om den svenska övertron på det egna schlagersoundet, men till både mina kollegors och gemene hens försvar vill jag understryka att vi är långt ifrån ensamma om föreställningen. Sverige är nästan alltid favorit, även i resten av Schlagereuropa.

I år har förhandsbuzzet emellertid varit mer entonigt än någonsin. ALLA tycks vara överens om att Loreen är den självklara vinnaren. Spelbolagen har haft henne som lägsta lågoddsare sedan dagarna innan den svenska finalen, Christer Björkmans kollegor har öst lovord över "Euphoria," och i den officiella, kontinentsomspännande fanklubbsomröstningen vann Sverige på nästan dubbelt så många poäng som tvåan Italien.

Siffror som dessa är ofta en ganska god fingervisning, men inte alltid. Ifjol floppade förhandstippade fransmannen Amaury Vassilis treminutersopera ordentligt, och 2008 krossade Charlotte Perrelli konkurrenterna i fanklubbsomröstningen. I tävlingen gick det sedermera sådär.

Det finns dock annat som talar för Loreen. En vän berättade exempelvis att när han och hans pojkvän var på solsemester tidigare i våras blev folk som galna varje gång klubbarna och barerna spelade "Euphoria." Inte bara dansgolvskidsen, utan även folk som gick förbi ute på gatan. Det är sådana ögonblicksbilder som får mig att tro att en svensk seger verkligen är möjlig.

Men först måste Loreen alltså passera kvällens semifinal, vilket är en prestation i sig. Den andra semin är i vanlig ordning tuffare än den första. Här finns en handfull vackra ballader, som dessutom är tillräckligt olika för att inte nödvändigtvis stjäla poäng av varandra. Ukraina är alltid bra, och Norge kommer med en (betydligt charmigare) Eric Saade-kopia vars överproducerade houseschlager mycket väl kan vinna hela tjottaballongen.

Trots att jag suttit och analyserat alla de här låtarna i över en månad var jag så sent som för en vecka sedan fortfarande helt övertygad om att Loreen skulle pulvrisera allt motstånd. Nu, när tävlingen äntligen är igång, känns det plötsligt lika plågsamt ovisst som alltid. Och jag älskar det.

Louise Löfgren
Oscar Sundell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons