Nyheter

Lekvänligt när Pettson gästar

Köket måste bli lite mer ”Pettsonskt”, några texter ur boken ”Pannkakstårtan” ska upp på väggarna och – viktigast av allt – Pettson och Findus ska komma. Sedan kan Trelleborgs museum öppna sin nya utställning.
Nyheter • Publicerad 6 juni 2013
Detaljerna som vi känner igen från Sven Nordqvists böcker återfinns i utställningen.
Detaljerna som vi känner igen från Sven Nordqvists böcker återfinns i utställningen.Foto: 
Köket är uppbyggt och kökssoffan är på plats. För att det verkligen ska bli Pettsons kök krävs det dock lite patina.
Köket är uppbyggt och kökssoffan är på plats. För att det verkligen ska bli Pettsons kök krävs det dock lite patina.Foto: 
Det var museets bildpedagog Lennart Thöfner som fick idén om en utställning med Sven Nordqvists bilder.
Det var museets bildpedagog Lennart Thöfner som fick idén om en utställning med Sven Nordqvists bilder.Foto: 
Barnen får gärna slå sig ner och bläddra i någon av de böcker som finns framlagda.
Barnen får gärna slå sig ner och bläddra i någon av de böcker som finns framlagda.Foto: 

När konstnären är barnboksförfattare borde utställningen vara barnvänlig. Så tänkte antikvarie Liselott Hylén när hon byggde ”Inte bara Pettson”. Resultatet blev ett kök där besökarna får lov att leka med all inredning och en uteplats återskapad ur boken ”Pannkakstårtan”, komplett med vita trämöbler, gräs och en vevgrammafon som spelar Jussi Björlings ”Till havs”. Dessutom kan man skratta lite åt en korumpa, halvt inbyggd i väggen, föreställande Mamma Mu när hon hoppade över staketet.

Nu är Liselott Hylén, som är ansvarig för utställningen, spänd både inför vad barnen ska tycka och ifall konstnären själv kommer att gilla vad hon har gjort av hans bilder.

– Vi har ju fått ta del av hans privata originalskisser. Det är ett otroligt förtroende och helt unika bilder, säger hon.

Sven Nordqvist har inte medverkat i uppbyggnaden eller hängningen. Faktum är att han och Liselott Hylén bara har träffats en enda gång, när Nordqvist hade vernissage för en liknande utställning i Halmstad häromåret. Däremot har det blivit många telefonsamtal den senaste tiden.

– Han ska komma hit någon gång under sommaren, för han har sagt att han gärna vill se det. Men han kunde inte komma till vernissaget eftersom han är på bokmässa i Polen, förklarar Liselott Hylén.

På Trelleborgs museum hänger nu alltifrån tidiga skisser till färdiga akvareller. Bilderna kommer, precis som utställningens namn antyder, inte enbart från böckerna om Pettson. Barn och vuxna kan också minnas Nasse, Mamma Mu, Minus och stora världen samt en del historieböcker som ”Den långa resan”.

Det är inte bara till sagorna om gubben Pettson och hans katt som Sven Nordqvist har hämtat inspiration från sin uppväxt i den halländska landsbygden. Teckningarna påminner på flera sätt om varandra, och kännetecknas som alltid av en stor mängd detaljer.

På en vägg finns enbart grafik, något Nordqvist arbetade mycket med på 1980-talet.

– Det är kanske en lite mer okänd del av hans karriär. Jag tycker att det ger en spännande motvikt som behövs här, säger Liselott Hylén.

Grafiken är förklaringen till att det överhuvudtaget blir en utställning i Trelleborg. Museets bildpedagog Lennart Thöfner träffade Sven Nordqvist på en kurs för cirka 30 år sedan.

– Det var en grafikkurs i Medelpad och vi var där några somrar i rad. För något år sedan fick jag idén att vi skulle kunna ställa ut Svens verk här i Trelleborg. Jag ringde honom och han tyckte det var en bra idé, berättar Lennart Thöfner.

Nordqvist har senast ställt ut sina bilder i Halmstad, Lund och på Astrid Lindgrens näs. Upphängningen är enkel, grafiken ramas in endast av passepartout medan bilderna även har fått lite skyddande plast över sig.

– Det är Sven själv som vill ha det så. Helst skulle han nog vilja spika upp bilderna direkt på väggen, men det vågar vi ju inte, säger Liselott Hylén.

På nationaldagen öppnar utställningen för allmänheten genom att Pettson och Findus först uppträder på Rådhustorget och sedan vandrar vidare till museet. Innan dess återstår endast lite piff och pill. Gubben Pettsons kök måste till exempel få lite mer patina.

– Vi rådfrågade Sven Nordqvist om vad han tyckte om idén att bygga ett kök där barnen kan leka och han gillade den. Bara det blir Pettsonskt, sa han. Så det är det vi måste jobba på nu, säger Liselott Hylén.

Och så ska hela museipersonalen sättas i kökstjänst. Tanken är nämligen att alla vernissagegäster ska bjudas på plättar.

– Vi mäktar inte med att göra någon pannkakstårta, men plättar blir det i alla fall, säger Liselott Hylén med ett skratt.

Martin Falkenby
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.