Annons
Nyheter

Lek inte med maten

Nyheter • Publicerad 8 mars 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Eftersom det var den internationella kvinnodagen i går pratade jag med en kär vän om det här med manligt och kvinnligt " det brukar vi göra och då för det mesta utifrån perspektivet att det är kvinnorna som har tolkningsföreträde eftersom de varit förtryckta av oss män så länge.

Denna gång lämnade vi emellertid det ämnet och ägnade oss åt matprat. Min vän har nyligen varit på konferens med vidhängande måltider någonstans ute på den skånska landsbygden. Hennes spontana reaktion efter konferensen var att krögarna nu måste sluta upp och leka med maten. Det är små ploppar av mosade grönsaker, blågrönt potatismos, kött och fisk med besynnerliga såser och olika dekorationer som skruvade tomatskal och räfflade, tunna morötter indränkta i någon slags vinägrett - och så vidare. Ni vet hur det är.

Annons

Som ni förstår delar jag hennes uppfattning. Tyvärr har hon nog också rätt när hon påpekar att det är typiskt manligt att hålla på med kulinarisk konstnärlighet (eller vad man ska kalla det) och att kvinnor har större respekt för råvarorna.

Det beror på, hävdar min vän, att kvinnor i alla tider stått för hushållningen och att det ofta varit knapert och man har varit tvungen att både vända på slantar och göra sådan mat som mättar och varar länge. Inte läge för skruvade tomatskal, med andra ord.

Dock finns det ett förmildrande inslag i dagens konferensmatkultur och det är bröden. Alla konferenskrögare med självaktning bakar sitt bröd själv och det gör man med både känsla och omsorg. Det är helt enkelt inne med ordentligt bakade, purfärska och gärna lite grova bröd.

Men jag vill höja en liten varningsflagg även där - det får inte kantra över till allt för avancerade bröd med massor av excentriska ingredienser. Oliver, vitlök och valnötter är klassiker men i övrigt hyllar jag enkelheten.

Och det gäller all mat. Jag tycker inte heller att vi ska leka för mycket med maten utan hålla det så enkelt som möjligt. De flesta råvaror är så bra och goda i sig själva att de knappast behöver skruvas till, kryddas sönder eller mosas och blandas till oigenkännlighet.

Maträtten ska i första hand vara god och näringsrik och även det enkla kan vara vackert. Till exempel stekt abborrfilé med smält smör och kokt färskpotatis - är ni med?

Bon appétit!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons