GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Légion Étrangere är på inmarsch

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2007
Légion Étrangere är på inmarsch
Légion Étrangere är på inmarsch
Foto: 

Fy vad det var kvavt i går. Det låg som ett lock över hjässan och i skrivande stund fanns det ingen åska i sikte. Och i kväll ska jag på kräftskiva och äta kantarellpaj som förrätt, färska kräftor, bröd och ost, förstås, och som efterrätt ett slags ostkaka som jag ännu inte vet så mycket om. Till det dessa drycker som djuren kräva. Alltså väldigt mycket vatten.

I mitten av nästa vecka är det Tattoo i min lilla stad, Ystad. Det betyder ett antal militärorkestrar från Europa som ska både spela och visa upp sina marschkonster. Det är inte första gången vi har Tattoo i Ystad och det brukar bli ovanligt festligt. Bara det att ha flera hundra militärmusiker i stan märks ju en del, de bär förstås uniformer.

Jag ska, som vanligt, se premiären och recensera den, men redan nu är jag aningen besviken. Mina stora musikaliska hjältar, säckpipkårerna från Skottland, kommer inte i år. Inte en enda äkta skotte, bara reservskottar från Holland, Danmark och Tyskland som samsas i orkestern Ameland pipes & drums. Men nu ska vi inte ha fördomar utan vänta och se och lyssna.

Vad som är riktigt anmärkningsvärt är att La musique de la Légion Étrangere kommer till Ystad. Det är med andra ord den Franska Främlingslegionens musikkår som hälsar på. Även musikerna är i botten "vanliga" främlingslegionärer från hela världen som skrivit på minst ett femårs-kontrakt. Orkestern lämnar inte gärna Frankrike och deras besök i Sverige är ytterst ovanligt.

Men det finns ingen anledning till oro. Jag har träffat åtskilliga legionärer i Frankrike och de är väldigt disciplinerade. Enda gången det var lite spänt var i Bastia på Korsika där jag och min dåvarande, mycket blonda flickvän, råkade gå in på en bar som var helt och hållet legionens. Vi blev inte gamla där.

Jag hamnade också en gång mitt i ett veteranmöte för gamla legionärer i den sydfranska staden Orange. Vi bodde på ett litet loppehotell och visst reagerade vi över att alla bilarna på parkeringen inne på gården hade dekaler från Främlingslegionen, men... Alla andra rum utom vårt var belagt med veteraner från legionen. Som de festade om! Men det gick bra och vi låg väldigt lågt. Paraden dagen efter var imponerande.

Och på tåget mellan Paris och Marseille hade jag en gång några mycket trevliga timmar med två legionärer som var danskar. Det blir ett spännande Tattoo i år.

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer