Nyheter

Låtom oss friska upp minnet!

Den var den 28 februari 1986. Telefonen ringde halv två på natten. En kollega viskade att Olof Palme var skjuten. Hjärtat frös till is. Det ringde igen och jag kallades in till det som då var tidningen Arbetet i Malmö. Jag huttrade i nattkylan. Tysta samlades vi i presshallarna. Pressarna hade stoppats. Vi visste inte vad vi skulle säga. På redaktionen irrade de gamla murvlarna runt teleprintern. Ljuset från lysrören darrade.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2009
Ann Hingström.
Ann Hingström.Foto: 

Från det ögonblicket svor jag på att vara trogen. Jag vet inte riktigt vad jag menade, men det var någonting med journalistik, yttrandefrihet, tryckfrihet, det fria ordet och demokratin. Evigt förbunden med lukten av trycksvärta. Ordet nättidning var inte uppfunnet. Som att lämna över sig till samhällets tjänst. Jag fällde en tår av stolthet över mig själv. Det var pampigt på något vis!

Det har gått 23 år sedan dess. Samma år chockades vi av att kärnkraftverket i Tjernobyl fick en allvarlig reaktorolycka. Ett stort radioaktivt moln spreds med vindarna till Sverige. Efter Tjernobyl diskuterades inte kärnkraften på flera år. Men nu är det dags igen. Hur kan minnet vara så kort?

23 år innan dess, 1963, mördades John F Kennedy mitt under Cubakrisen. Demokratin fick sig en allvarlig törn. Det var innan härdsmältan i kärnkraftsverket Three Mile Island i Harrisburg 1979. Och innan kriget mot terrorismen. Ytterligare 23 år innan dess, 1940, mördades Trotskij i Mexico. Stalin blev "Årets mest hatade man" i tidningen Times. Han delade tronen med Hitler. Nu, 2009, kliver Sverige Demokraterna över 4 % spärren.

Hur kan minnet vara så kort?

Kulturutredningen har föreslagit att författarnas biblioteksersättning ska uppgå i en större pott, där författarna förlorar kontrollen över sina egna pengar. Boken är en handelsvara och bärarna av det fria ordet ska bli sina egna entreprenörer. De ska sälja. Att tolka samtiden lämnas över till strategerna på tankesmedjorna. De som tar hutlöst betalt för sina tankar och aldrig skulle drömma om att stå till samhällets tjänst för en futtig biblioteksersättning. Folkbibliotek är grunden för demokrati. Om författarna tar ut sina böcker går den goda tanken i graven.

Varför är minnet så kort?

Mitt ungdomslöfte står kvar. Veckotidningen Efter Arbetet redovisar i sitt första nummer bankernas rekordår 2008, mitt under finanskrisen. På Facebook har det upprättats en Antikärnkraftsgroup, som det bara är att joina. Och Författarförbundet planerar aktioner för det fria ordet! YES!

Låtom oss friska upp minnet!

Ann Hingström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.