Annons
Nyheter

Låtarna lever sitt eget liv

Det kommer förmodligen aldrig mer en ny platta med Nationalteatern. Men klassiker som "Livet är en fest" fortsätter ändå att locka en ny, ung publik, säger basisten Nikke Ström inför Trelleborgsbesöket nästa lördag.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2011
Nationalteatern i dag: Från vänster Håkan Nyberg, Nikke Ström, Ulf Dageby, Mattias Hellberg och Håkan Svensson. Sångerskan Jaqee, som saknas på bilden, bor numera i Berlin och medverkar bara vid speciella tillfällen.
Nationalteatern i dag: Från vänster Håkan Nyberg, Nikke Ström, Ulf Dageby, Mattias Hellberg och Håkan Svensson. Sångerskan Jaqee, som saknas på bilden, bor numera i Berlin och medverkar bara vid speciella tillfällen.Foto: 

Det är inte vilka uppvärmare som helst som Kim Larsen får i Trelleborgs stadspark 2 juli. Om Nationalteaterns Rockorkester har några gemensamma drag med Larsen, så skulle det väl vara uthålligheten, funderar Nikke Ström. Båda har ju sina rötter i 1970-talet.

– Det är två folkligt förankrade akter, säger Nikke. Jag har träffat Kim ett par gånger i och med att han jobbat med Mats Ronander, och jag tycker väldigt mycket om honom.

Annons

Det är över 30 år sedan Nationalteatern gav ut en ny platta riktad mot vuxen publik, och det lär nog aldrig hända igen, om man ska tro Nikke Ström:

– Nej, men vi fortsätter att spela rock'n'roll fast vi håller på att dö, parafraserar han en av bandets mest kända låtar.

– Det skrivs inget nytt nu. När Ulf Dageby skriver låtar i dag så är det till hans soloprojekt. Han har faktiskt en platta på gång nu.

Så den som känner pulsen stiga över den hyfsat nya inspelning med sångerskan Jaqee som finns för gratis nedladdning på bandets hemsida, får dämpa sin entusiasm. "Ge mig mitt liv nu" är helt enkelt en ny version av en gammal Dagebylåt.

Gamla klassiker som "Speedy Gonzales", "Hanna från Arlöv" och "Bängen trålar" finns förstås med när Nationalteatern spelar live.

– Dem kommer man inte undan om man åker ut med det namnet, säger Nikke. De gamla låtarna lever sitt eget liv i något slags undergroundtillvaro, och de får nytillskott av yngre publik hela tiden.

– Jag tror inte att vi skulle vara lika glada att spela bara för dem som var med när det begav sig, fortsätter han. När vi spelar på festivaler och ställen där det är fri ålder så består publiken till största delen av 15- till 30-åringar. Det känns som något slags kvitto på att vi fortfarande betyder något, och att det inte bara handlar om nostalgi.

Som ännu ett kvitto kan man kanske se det att Skåne ska få ett pågatåg med namnet "Hanna från Arlöv."

– Det är väl härligt och bra, kommenterar Nikke Ström. Totta Näslund har faktiskt fått en spårvagn i Göteborg.

De får ofta höra hur mycket Nationalteatern betytt. Allt ifrån hyllningar av folk som vuxit upp med världens proggigaste barnplatta, "Kåldolmar & kalsipper", till redogörelser för hur människor som fastnat i knarkberoende fått upp ögonen för sitt eget missbruk.

Annons

– Vi har tagit de utsattas parti ganska konsekvent, förklarar Nikke. Och det är klart att det betytt en hel del för folk. Texterna skildrar en verklighet som de känner igen sig i.

Det sociala budskapet formades på 70-talet på fritidsgårdar i och kring Göteborg - på direkt uppdrag av Göteborgs stad.

– Arbetsbeskrivningen var att framföra texter om vad som händer i förorterna. Det blåste sådana vindar då, och det fanns sådana pengar, säger Nikke Ström med ett nästan hörbart leende.

– Och jag tror absolut att det hade inverkan. I den miljön formades hela Nationalteaterns identitet, i interaktion mellan skådisar, musiker och ungdomar som berättade om sin verklighet.

Till 40-årsjubiléet förra året återförenades faktiskt teatern och orkestern för en revy.

– Det var många som inte hade setts på 20 år, konstaterar Nikke Ström, som hyste blandade känslor.

– Personligen tycker jag att det konstnärliga dilemmat vad gäller att förena så olika uttryck som teater och musik är tufft. Man får alltid kompromissa. Och jag är i första hand musiker, jag kan tycka att det varken blir hackat eller malet.

– Men det var kul att återse de gamla stötarna, och det blev väl mottaget.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons