Annons
Nyheter

Lassgård tillbaka som Wallander

Rolf Lassgård tackade nej till tretton Wallanderfilmer för att göra en enda. I midsommarhelgen har seriemördarthrillern "Steget efter" premiär – men det blir knappast Lassgårds sista kontakt med Wallander.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2005

Det börjar med ett fynd som måste tillhöra de mest makabra i den fiktiva kriminalhistorien: Några människor har mördats, begravts, grävts upp igen och placerats runt en duk som en picknickscen.

Wallander är på plats – liksom kollegan Svedberg. Men Svedberg döljer något, något som kommer att få mycket ödesdigra konsekvenser för både utredningen och poliserna själva.

Annons

För Rolf Lassgård innebär "Steget efter" den sjunde Wallanderfilmen. Och än har han inte tröttnat på sin rollfigur.

– Nej, det ligger fortfarande en utmaning i att följa hur Wallander påverkas av det som sker runt honom. Det är svårt att peka på hur han utvecklats, men han har absolut fått en större tyngd om man jämför med de första filmerna. Polisjobbet har allt starkare färgat av sig på hans privatliv. Kurt Wallander har inte alltid varit vän med flaskan. I "Steget efter" får han större anledning än på länge att supa till, men han avstår. I alla fall i bild.

– Han hinner inte (skratt).

För tillfället pågår inspelningen av det jättelika Wallanderprojektet med Krister Henriksson i huvudrollen (se artikel till vänster). Den första filmen av 13, "Innan frosten", hade premiär i januari. Lassgård har inte sett den.

– Det är ett medvetet val för att slippa frågan om jämförelser. Men visst, jag ska se den. Det stämmer att jag tackade nej till det projektet; jag är nog lite som Wallander, vi går inte alltid den enklaste vägen. Och jag ville göra "Steget efter" i stället, förberedelsearbetet var redan igång.

Men än har Rolf Lassgård inte hängt undan Wallanders slitna rock för gott. Just nu skrivs manus till "Brandvägg", en tv-film i två delar som Lassgård är "nästan hundraprocentigt" klar för. – Det blir den sista filmen som baseras på en Mankellbok, sedan finns inte fler böcker. Planen är att eventuellt komma igång på senhösten.

För tillfället filmar Lassgård med regissören Susanne Bier i Danmark. Filmen heter "Efter bröllopet".

– Jag spelar en svensk som bor i Köpenhamn, det är ett annorlunda kärleksdrama. Vi spelar in till mitten av juli, sedan är det semester.

Erik Helmerson

"Steget efter" har premiär den 26 juni. (TT Spletra)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons