Annons
Nyheter

Längtan efter svensk prästost

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2006
Längtan efter svensk prästost
Längtan efter svensk prästostFoto: 

Sommaren är de märkliga mötenas tid. I går morse fick jag gäster från utlandet som ville ha frukost. Färjan anlände till Trelleborg klockan 06.00 och en timme senare satt familjen vid mitt köksbord och åt frukost.

Tack och lov har vi ett bageri i min lilla stad där man kan komma in bakvägen och köpa färska bullar redan vid sextiden. Dit cyklade jag eftersom man ska vara trevlig och förekommande mot sina gäster. Särskilt gäster som drar vidare efter blott två timmars samvaro. Men vi ska förstås träffas mer i nästa vecka.

Annons

Denna helg har jag nämligen inte tid för gäster, jag ska resa bort. Som alltid vid denna tid är det dags för Filmfestivalen i Båstad och det är en tradition som jag gärna odlar. Och så får jag se massor av bra film, flera stycken har sin första visning i Båstad innan den stora premiären längre fram i höst och vinter. Störst förväntan har jag på Aki Kaurismäkis avslutande del av triologin om Finland; Ljus i skymningen, men det brukar dyka upp överraskningar som man inte räknat med.

Förra året bodde jag på spökslottet Hotell Båstad som låg i någon slags dvala inför den stora renoveringen. En natt var jag helt ensam på detta stora hotell med massor av gångar, prång och knarrande trappor. Lite kusligt var det allt.

I år bor jag hos goda vänner och det ska bli trevligt att själv vara gäst. Precis som vanligt blir det en kräftfest på lördag kväll efter alla filmerna och det är förvisso lite väl tidigt med tanke på traditionerna men här är det två stolta sådana som krockar – och då vinner självklart kräftorna.

Numera kan vi köpa mat från hela Europa i våra vanliga matbutiker. Spansk skinka, ungersk salami, franska ostar, tyska kakor och så vidare. Men hur är det på andra hållet? Mina frukostgäster stönade av belåtenhet över den svenska hårdosten och den vanliga tubkaviaren. De var verkligen något de längtat efter sedan de var i Sverige sist.

Jag var lite frågande men de hävdade bestämt att det inte fanns svensk hårdost och tubkaviar där de bor, och det är ändå en miljonstad. Svenskt knäckebröd finns men ingen ost eller kaviar.

Nåja, på Kanarieöarna finns det i alla fall både svenskt kaffe och svenska köttbullar...

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons