Annons
Nyheter

Längre solbränd ju äldre man är

Nyheter • Publicerad 12 februari 2009
Längre solbränna ju äldre man är
Längre solbränna ju äldre man ärFoto: 

Hörde en intressant teori i går. Den går ut på att man behåller sin tjusiga solbränna längre ju äldre man blir. Så har jag också uppfattat det. Skälet skulle vara att huden inte ombildas lika ofta när man är äldre som när man är ung. Huden byts ju ut lite då och då när gamla celler ramlar eller skavs av och så kommer det nya underifrån. Undrar om det är samma orsak till varför man blir så smårynkig på armarna i mogen ålder, eller det har kanske att göra med att musklerna blivit mindre?

Jag tycker att en lagom solbränna är väldigt klädsamt både på män och kvinnor och jag känner mig faktiskt lite fräschare med brun hud. Men så är det absolut inte i Asien, i Thailand till exempel. Det är synnerligen ovanligt för att inte säga uteslutet att hitta thailändare som ligger och gassar på stranden. De som jobbar på stranden med att sälja diverse prylar är ofta påpälsade som om de vore i Sverige och det ser onekligen lite märkligt ut när de står bredvid en vit kvinna i minimala bikinbyxor och bara bröst. De thailändare jag pratat med förstår ingenting, hur kan man frivilligt lägga sig i den farliga och stekande solen? De har ett lite hånfullt ord om oss vitingar på stranden, de kallar oss för "mo deng", vilket betyder röd gris. Jo, jo.

Annons

Men jag känner thailändare som varit i Sverige lite längre tider och de förstår bättre varför vi står som morgontidiga och frusna lemurer med nosarna upp mot solen så fort vi får en chans.

Att sola klokt är lätt och svårt. Värst är det för de som bara är borta i solen några veckor och är stressade i grunden. De hoppas och tror att de bara på några dagar med ett minimum av solskyddskräm kan skaffa sig en klädsam bränna. De blir, just det, mo deng. Nä, tålamod är ordet, det behövs inte mer än någon timme per dag för att det ska bli snyggt.

När jag är i Spanien blir det ofta så kallad lantbrukarsolbränna. Jag gästar för det mesta städer och där går man inte omkring i badbyxor utan mest i t-shirt deller kortärmad skjorta. Alltså blir jag härligt brunbränd på armarna, ansiktet och översta delen av bröstet. Det går också att leva med.

Jag tänkte avsluta det här medx varför dörrar går utåt eller inåt med några kloka ord från arkitekten och författaren Madeleine Brandin som ger oss en saklig förklaring på mysteriet:

"Dörrar går utåt av utrymningsskäl, om det börjar brinna ska man snabbt kunna ta sig ut!"

Av detta lär vi att i Sverige är man mer säkerhetsmedveten än i övriga världen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons