Annons
Nyheter

Länge lev(e) livet

Nyheter • Publicerad 26 februari 2006

Förra veckan skrev jag att den första deltävlingen i melodifestivalen var en lagom svettig uppvärmning. Med andra ord var det nu dags att skruva upp tempot ordentligt. Men aerobicsinstruktör Björkman har tydligen bestämt sig för att årets festival ska avancera i små etapper.

Helt slätstruket var det dock inte i Karlstad. Precis som väntat var det Magnus Carlsson som höjde standarden på startfältet. Låten Lev livet (som fullkomligt skrek av GES-toner) var absolut den bästa, men framför allt var Magnus själv den obestridligt klarast lysande stjärnan. Få artister i Sverige kan mäta sig med hans utstrålning, och rösten går verkligen inte av för hackor. Men kunde inte ex-pojkvännen Lundstedt gett honom en danslektion innan de gick skilda vägar?

Annons

Att tant Danielsson skulle gå direkt till Globen var lika orättvist som självklart. Förmodligen hade Kikki bara behövt ställa ut skorna (som otroligt nog även de skimrade i rosa) på scenen för att nå finalen.

Sett till låten och den spröda rösten borde den andra finalbiljetten ha gått till Niclas Wahlgren. Men tyvärr lät En droppe regn betydligt bättre i eftermiddagsradion än vad den gjorde på scen i Karlstad. Framförandet viskade om att broder Wahlgren varken haft koreografen eller stylisten på sin sida.

Den utomordentliga textförfattaren till Niclas Wahlgrens låt, Ingela "Pling" Forsman, hade med ytterligare ett bidrag med; Etymon med Sonya. En glad poplåt som doftade mycket av firma Forsman/Ljunggren/Wikströms komposition Efharisto, som Bosson framförde för två år sedan. Utöver en catchig refräng innehöll Sonyas låt även kvällens överlägset bästa dansnummer.

Så till kvällens stora tragedi; De rap/rockande killarna som kallar sig The Elephantz. Förmodligen det sämsta bidrag den svenska melodifestivalen skådat. Hemska scenkläder i grälla färger, obefintlig koreografi, och låten i sig är knappt värd att benämnas musik. Sakta kände man hur schlagermigränen kom krypande, och det nyss tömda glaset fylldes snart av sorgens tårar.

Ska man göra sig till åtlöje i melodifestivalsammanhang kan man väl åtminstone göra det med stil. Som Östen med resten. Deras låt var verkligen ingen höjdare, men med sin lättvindiga framtoning får de en åtminstone att skratta med och inte åt dem.

Lena PH då? Jo, hon börjar mer och mer finna sig till rätta. Den härliga självironin känns åter naturlig, och hon kostade till och med på sig att skämta om klagomålen på henne. Om en vecka är förhoppningsvis hon, och låtarna, ännu lite bättre. Till dess: Lev livet!

Oscar Sundellär ung reporter på Allehanda och anser att Ingela "Pling" Forsman borde tilldelas nobelpriset i litteratur.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons