Annons
Nyheter

Långa eller korta resor?

Ska jag utöka resan, låta den gå utanför Skåne? Jag har blivit så förtjust i modern skulptur (varför? Vet inte riktigt, har det med åldern att göra?) och rutten Wanås-Hishult-Mjellby kunde vara en stimulerande skulpturresa...
Nyheter • Publicerad 10 juli 2008
Foto: 

På Wanås slott (ovanför Kristianstad) kan man, vid sidan om den permanenta skulpturparken, se Ann Hamiltons handdrivna vindmaskiner. Till konsthallen i Hishult (södra Halland) återkommer Pål Svensson med sten-, glas- och vattenskulpturer. ("Aldrig mera vatten!" sa konsthallschefen efter hans förra utställning.) På Mjellby konsthall (vid Halmstad) visas skulpturer av konstnärer från Malmö och Göteborg på temat minigolf. Å andra sidan behöver man inte resa så långt. Det finns mycket att uppleva på nära håll i Skåne och det lilla kan vara stort. Som att en lördag besöka Lanthandelsmuseet i Önneköp. Lanthandeln står kvar precis som den var med inredning och varor när den stängdes 1982. När man stiger in i lanthandeln så förflyttas man ännu många fler år bakåt i tiden...

Och så kan man äta på någon av de två folkliga gourmetrestaurangerna i den lilla skånska byn Önneköp: "en fransk pizza" - eller hur tarte flambée ska beskrivas - på La Flambée eller något thailändskt hos Noy's. Att sitta och äta thailändsk mat i ett konditori med inredning från 50-talet ger lite perspektiv på Sverige.

Annons

Liksom min hustrus och mitt äventyr på söndagkvällen. Jag borde skämmas för att jag aldrig varit på Kulla nöjesplats eller ens visste var det ligger. Vid Rörums södra infart tog vi till vänster in på en smal jordväg mellan kor och hus, körde och körde tills vi trodde vi måste ha kört fel. Då var vi framme. Strax efter kom dansbandet Lasse Stefanz. Hur tog den stora turnébussen sig fram på den lilla jordvägen? Kulla nöjesplats ligger i en skogsglänta: liten scen med liten dansbana, försäljning av kaffe, mackor och varmkorv. Kanske inte som när Kulla invigdes i slutet av 1800-talet, men det kunde vara närsomhelst under förra seklet. Ett Sverige som inte finns men finns.

Folk sitter och picknickar. Alla åldrar: från nyfödda och så långt upp man kan gå, stå och dansa. Alla sorter: möhippa, någon lokal MC-klubb, sommar-08:or och lokalbefolkning, precis-nedanför-rumpan-tajta klänningar, kavajer och byxor, jeans och t-tröjor.

Dansbanan kritas. Lasse Stefanz byter om till Waylon Jennings-svarta cowboykläder. Några takter in på första låten, Blueberry Hill, är banan full med dansande.

Bilmusik: Lasse Stefanz-albumet Vagabond, Rough Guide to Thailandoch Jane Birkin.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons