Annons
Nyheter

Landet öster om farleden

Nyheter • Publicerad 7 juni 2005
Robert Dahlström.Foto: 

Jag har med stort intresse följt diskussionerna om vad som egentligen är Österlen. Och jag förstår till fullo de kommersiella vinster som förväntas av begreppet Österlen. För den som inte bor här året runt är ju namnet Österlen lite magiskt och förknippat med idyll, lugnt tempo, fantastiskt ljus, konstnärer och massor av kultur och god mat. Och förstås pittoreska skåningar.

Namnet Österlen är inte skyddat på något vis och kan därför användas av vem som helst och beteckna vilket område man vill. Diskussionen om vad som egentligen är Österlen handlar om historia, myter och en slags moralisk hållning gentemot namnet och begreppet, som inte får devalveras allt för mycket. Då förlorar det sin magi.

Annons

Alla som jag känner och som bor på trakten har sin egen uppfattning om vad som är Österlen. Puristerna vill enbart räkna in Ingelstads härad medan de flesta andra menar att det handlar om Ingelstads-, Järrestads-, och Albo härad.

Men jag har en lite vidare syn på saken och min uppfattning baserar sig i huvudsak på professor Ingvar Holm, gammal österlening, och hans resonemang i boken Österlen " land möter hav.

Ingvar Holm har forskat i saken och hänvisar till olika lärda källor men konstaterar också att uttrycket "Österlen" är en genuin folklig beteckning. Förr i tiden fanns det två vägar till Ystad om man kom norrifrån. Antingen tog man västerleden som gick mellan Malmö och Ystad eller så tog man Österleden som gick mellan Kristianstad och Ystad över Brösarps backar och Eljaröd, det som idag heter Riksväg 19. Österleden var två dagar kortare men betydlig farligare än Västerleden.

Österlen, enligt det gamla språkbruket, är således området öster om vägen mellan Ystad och Kristianstad och omfattar därmed hela sydöstra delen av Skåne. Vill man vara riktigt generös kan man med fullt fog hävda att halva Ystad tillhör Österlen. Allt öster om gatorna Kyrkogårdsgatan, Mejerigatan och Kristianstadsvägen ligger på Österlen.

Västerleden, som gick mellan Malmö och Ystad, förlorade sitt namn för ungefär hundra år sedan då folklivsforskaren Emma Bendz beskrev trakten i en bok med titeln Söder om landsvägen. Och så säger vi ju fortfarande.

Dra en rak linje mellan Ystad och Brösarp och på dess högra sida har vi Österlen. Enkelt och generöst. Bara jag slipper höra uttrycket "Sveriges Provence"...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons