Annons
Nyheter

Läktarbröl med Volbeat

Nyheter • Publicerad 9 oktober 2010

Konsert

TTT

Annons

Volbeat, Malmö arena 7 oktober

Missat Volbeat? Tänk er en tung, blankpolerad amerikanare, fylld av tatuerade danskar, som med jämna mellanrum kryssar genom Sverige och förleder vår ungdom. Bakluckan är lastad med pilsner, dödskallar hänger från backspegeln och handskfacket är knökat med plattor som spänner från Elvis och Johnny Cash till Slayer och Metallica.

Medan den brylkammade gängledaren Michael Poulsen styr vidundret, sjunger han med kraftfull stämma på melodier lika smittsamma som hejarklackssånger. Med den bilden i huvudet är ni inte helt fel ute.

Nu har danskarna korsat sundet igen, mer populära än någonsin. På ett par år har Volbeat gått från att fylla KB till att spela på ställen som Malmö arena, Hovet och Scandinavium. Och denna torsdag, på turnépremiären i Malmö, har de lockat drygt 4600 personer. Det är inte småpotatis.

Vid halvtiosnåret, efter att The Kandidate och Entombed värmt upp, faller så ridån och Michael Poulsen och hans anhang tar över scenen. De som följt Volbeats frammarsch förstår vad som väntar. Halsbrytande rockabilly, bombmattor av metalriff och några stänk country blandat i en sjudande häxbrygd, med Poulsens utpräglade woooaooh-refränger ovanpå det.

Om inte publiksiffrorna säger tillräckligt, så får tvivlarna ett kvitto på att det här går hem i stugorna redan i andra låten "Maybeline i hofteholder." Överallt reser sig folk, dunkar ryggar och skrålar med för full hals.

Och precis när det börjat bli lite tjatigt med all denna tralliga woooaooh, avfyrar bandet två pansarbrytande missiler från nya skivan. Stygga, thrash-tunga "Who they are" följs av riffmassakern "Evelyn" med Entombed-sångaren LG Petrov på gästande growlsång. Den dubbelattacken spolar rent systemet, och gör en redo att ställa sig i fotbollskören igen.

Alla gillar förstås inte Poulsen och gänget. Jag kan förstå dem, också. Det är lätt att överdosera på Volbeat, och det gäller att komma i kontakt med sin inre allsångsbrölare för att fullt uppskatta en hel konsert. Men jag lovar, det är roligare att hänga med i bilen än att stå kvar vid vägrenen och tjura.

Anna Thulin
Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons