Annons
Nyheter

Laddat Guns'n'Roses

Konsert: Guns'n'Roses, Roskildefestivalen 29 juni
Nyheter • Publicerad 30 juni 2006
BILD: MÅRTEN SVEMARK
BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

En timmas väntan, hårt klämd med alla 70 000 som är i Roskilde utom möjligen en kille som bara är och hämtar något i sitt tält, det gör en inte vänligt inställd. Särskilt som orsaken säkert är att barnrumpan Axl Rose låst in sig i logen för att man inte sorterat bort de bruna pastillerna från M&M-skålen.

Men buandet vänds till jubel när Axl kliver på orangea scenen med sin "nya" inkarnation av Guns'n'Roses, hårdrocksbandet som skulle ha erövrat världen om det inte vore för Nirvana. Han verkar till och med avspänd, skämtsam och genuint glad över att vara här. Och att vi är det.

Annons

- Jag har hört att överskottet från den här festen går till misshandlade barn, säger Axl. Det innebär att pengarna går till en massa ungar med potential att bli lika fucked up som jag är!

Welcome to the jungle är en självklar öppningslåt, och den två timmar långa konserten består också till stora delar av bandets äldre katalog. Eldsflammor skjuter upp till Paul McCartneys Live & let die, laddad med det effektfulla drama som Guns'n'Roses älskar.

Efter alla svåra år och oförmågan att släppa det beryktade albumet Chinese Democracy (kanske så kallat för att det är något man får vänta på) väntar man sig ett rörigt, oorganiserat gäng slashasar som mest poserar. Men nä. Disciplin och målmedvetenhet kännetecknar det här bandet.

Gitarristen Slash saknas visserligen, men bandet har numera tre gitarrister, varav Robin Finck från Nine Inch Nails imponerar mest. I vikarierande trummisen Frank Furrell har Guns något få metalband har: en tajt, svängig trummis som inte spelar på så mycket som möjligt samtidigt, i tävlan med något hjärnspöke.

En del utdragna solopartier kunde gott strukits.Men det är å andra sidan skönt att det här inte är Axl Roses enmansshow. Sweet Child O' Mine görs snyggt, full av taggig skönhet, och i Dylans Knocking on heaven's door blir det allsång. Följt av You could be mine från Use your illusion II, ett stycke maffig, melodisk metal.

Det här var inte dumt. Jäklar.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons